Norjan ilmavoimat lähetti IOC-kykyiset F-35A -häivehävittäjät Islannin ilmavalvontaoperaatioon

NOR_35_parvi(päivittynyt 19.28) Norjan ilmavoimat ottaa valvontavastuun Islannin ilmatilasta osana NATOn Air Policing -operaatiota maaliskuussa 2020. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Norja lähetti Lockheed Martin F-35A -häivehävittäjät komennukselle ulkomaille.

 Neljä Norjan ilmavoimien Lockheed Martin F-35A -häivehävittäjää laskeutui keskiviikkoiltapäivällä 19. helmikuuta Keflavikiin, josta käsin ne suorittavat Naton ilmavalvontatehtäviä. Norja lähetti Islantiin kaikkiaan 130 sotilasta ja siviiliä, jotka valmistautuvat maaliskuussa 2020 toteutettavaan kolmen viikon mittaiseen valvontatehtävään.

 F35_NOR_ilmavoim_komentaja"F-35 -hävittäjiemme operatiivisen kyvykkyyden osoitus Islannin ilmavalvontaoperaatiossa on merkittävä askel kohti täyttä operatiivista suorituskykyä, joka on määrä saavuttaa vuonna 2025", sanoi Norjan Ilmavoimien komentaja Tonje Skinnarland.

"F-35 on osoittautunut erittäin kyvykkääksi koneeksi ja toimii odotuksia paremmin", kommentoi  Islantiin sijoittavien joukkojen komentaja ja häivehävittäjiä operoivan 332 laivueen komentaja Ståle Nymoen.

Icelandic Air Policing and Surveillance (ISLAPS, IAP) on vuonna 2008 alkanut NATO-operaatio, joka on käynnistetty Islannin pyynnöstä. Islanti on harvoja NATO-maita, jolla ei ole omia ilmavoimia.

NOR-F35-with-chute_NATOVuodesta 2008 lähtien kymmenen NATO-maata Kanada, Tsekki, Tanska, Ranska, Saksa, Italia, Norja, Portugali, Iso-Britannia ja Yhdysvallat ovat vuorotelleet valvontavastuuta.

Vuodesta 2014 lähtien valvontavastuussa oleva valtio on tarvittaessa operoinut normaaleja QRA (Quick Reaction Alert) -tehtäviä aseistetuilla hävittäjillä. Vuodesta 2018 lähtien operaation toteuttaminen on ollut Saksan Uedemissa toimivan NATO:n Allied Air Commandin vastuulla.

Myös Suomi on osallistunut vuonna 2014 Norjan Icelandic Air Policing -valvontavuoron yhteydessä toteutettavaan Iceland Fighter Meet -harjoitukseen, joka rakennettiin Suomen tarpeisiin. Tuolloiseen harjoitukseen osallistui Suomen ilmavoimien F-18 Hornet -hävittäjiä ja maavoimien HN90-helikoptereita.

NOR_F35_ForsvaretNyt kyseessä on vasta toinen kerta, kun F-35 -hävittäjät valvovat Islannin ilmatilaa. Ensimmäisenä häivehävittäjänsä valvontaoperaation lähetti Italia lokakuussa 2019.

Vuoden 2020 aikana Islannissa päivitetään myös ilmavalvontatutkia, jonka takia Kanadan ilmavoimat on tuonut paikalle siirrettävää tutkakalustoaan. Ilmatilannekuvaa Islannin ja Pohjois-Atlantin alueelta jaetaan liittolaismaiden käyttöön.

Norjan F-35-hävittäjät saavuttivat alustavan operatiivisen suorituskyvyn (Initial Operational Capability, IOC) marraskuussa 2019.

F35_NOR_ylilentoEnsimmäiset hävittäjät saapuivat Ørlandin lentotukikohtaan marraskuussa 2017. Nato-maa Norja on ostanut kaikiaan 52 F-35A-hävittäjää.

Kotimaansa ilmatilaa Norja valvoo edelleen Lockheed Martin F-16 -hävittäjillä, jotka ovat 15-minuutin hälytysvalmiudessa Bodøn tukikohdassa. Niillä Norja on valvonut aiemmin myös Islannin ilmatilaa vuosina 2009, 2011, 2014 ja 2016. Lisäksi Norja on valvonut hävittäjillään myös Baltian ilmatilaa Liettuan Šiauliain tukikohdasta käsin. 

Lockheed Martin F-35A on ehdolla myös Suomen Ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi. Käynnissä olevassa HX-hankkeessa Suomen Ilmavoimat arvioi viiden hävittäjäjärjestelmän suorituskykyjä.

Norjalaisten F-35A -hävittäjät on varustettu jarruvarjolla, joka on todennäköisesti myös Suomea kiinnostava järjestelmä. Uudelleen käytettävä jarruvarjo sijaitsee koneen ylärungossa muotosuojan sisällä. Jarruvarjon käyttö lyhentää hävittäjän laskumatkaa. MH

Päivitys kello 19.28: Lisätty Suomen osallistuminen Islannissa järjestettyyn harjoitukseen.

Lue myös: