Northern Griffin 18 -harjoitus tuo Suomen, Ruotsin ja USA:n helikopterit ja erikoisjoukkoja Lappiin

Utin northerngriffin_rvn_0317_1jääkärirykmentin järjestämä talviolosuhdeharjoitus Northern Griffin 18 tuo Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain helikopterikalustoa Lappiin. Mukana on myös yhteistyökumppaneita Puolasta, Norjasta ja Virosta. Tavoitteena on harjoituttaa erikoisjoukkojen ja helikopterimiehistöjen toimintaa ja yhteistoimintakykyä Lapin vaativissa talviolosuhteissa.

Northern Griffin 18 järjestetään kaksiosaisena 5. - 16. helmikuuta ja 26. helmikuuta - 23. maaliskuuta. Valmistava kansallinen harjoitus järjestetään 5. - 16.2.2018 Rovaniemen, Kemijärven, Sodankylän ja Pelkosenniemen alueilla. Harjoituksen toinen osa järjestetään 26.2. - 23.3.2018 koko Lapin maakunnan alueella, lukuun ottamatta Käsivarren, Paistunturin, Kaldoaivin ja Vätsärin erämaa-alueita.

Maaliskuussa harjoitukseen osallistuu kansainvälisiä yhteistoimintakumppaneita Ruotsista, Norjasta, Virosta, Puolasta ja Yhdysvalloista.

northerngriffin_rvn_0317_5Harjoitukseen liittyvää lentotoimintaa on Lapissa kaikkina vuorokauden aikoina. Ilmaoperaatioita tehdään eniten maaliskuussa, jolloin mukana ovat myös kansainvälisten harjoitusjoukkojen ilma-alukset. Helikopterit tekevät operaatioiden aikana maastolaskuja ja ne saattavat käyttää toiminnassaan myös valonheittimiä ja omasuojaheitteitä, jotka näkyvät kirkkaina valoilmiöinä.

Harjoituksessa helikopterimiehistöt harjoittelevat talvi- ja tunturilentämisen erityispiirteitä erikoisoperaatioihin ja pimeälentoihin liittyen.

northerngriffin_rvn_0317_2Erikoisjoukot harjoittelevat muun muassa yhteistoimintaa tiedustelu- ja taistelutehtävissä sekä toimintakyvyn ylläpitoa pitkillä siirtymisillä tunturiolosuhteissa. Sotilaat liikkuvat maastossa suksilla, jalan, moottorikelkoilla ja telakuorma-autoilla. Koulutuksessa käytetään harjoitusampumatarvikkeita.

Northern Griffin 18 -harjoituksen suomalaiseen helikopteriosastoon kuuluu seitsemän NH90-kuljetushelikopteria ja kuusi MD500-kevythelikopteria.

Ruotsi osallistuu harjoitukseen kolmella AgustaWestland AW109- (Hkp15, kuvassa yllä)  ja kolmella Sikorsky UH-60M Black Hawk (Hkp 16) -helikopterilla. Yhdysvallat tuo harjoitukseen neljä Sikorsky MH-60S -helikopteria. Joukkojen ja materiaalin kuljetuksiin käytetään Boeing C-17A Globemaster III - sekä Lockheed Martin C-130 Hercules -kuljetuskoneita.

northerngriffin_rvn_0317_6Harjoitusjoukkojen vahvuus on yhteensä noin 580 henkilöä, joista Puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen varusmiehiä ja henkilökuntaa on noin 330 henkilöä. Kansainvälisten osastojen yhteisvahvuus on noin 250 henkilöä.

Puolustusministeriö on hyväksynyt vuosittain järjestettävän Northern Griffin -harjoituksen osaksi Maavoimien vuoden 2018 kansainvälistä harjoitustoimintaa.