NyxAir käynnisti lennot myös Jyväskylä-Helsinki -reitillä - käytössä Saab 340 -potkuriturbiinikone

ES-NSC_170521aVirolainen NyxAir käynnisti 17. toukokuuta 2021 lennot Jyväskylästä Helsinki-Vantaalle. Kyseessä on yhtiön toinen reittiavaus Traficomin kotimaan reittien kilpailutuksessa. Viimeinenki kilpailutettuja lentoja operoimaan valittu yhtiö käynnistää lennot vielä toukokuun aikana.

Avauslentoa varten NyxAirin Saab 340 -potkuriturbiinikone (ES-NSC) oli siirtolennetty Jyväskylään jo edellisenä päivänä. Ensimmäinen lento Helsinki-Vantaalle sujui onnistuneesti.

ES-NSC_170521NyxAir myy lippuja myös Helsinki-Tallinna -reitille Diamond Sky -yhtiön tunnuksille. Tämä seuraava lento kuitenkin viivästyi kuitenkin Saab 340 -koneen teknisen ongelman takia. Kyseessä oli samainen Jyväskylästä saapunut koneyksilö.

Päivälennolla Jyväskylään NyxAir lensi Saab 2000 -koneellaan. Aikataulut mahdollistavat saman koneen operoinin päivälennolla Jyväskylään, kun muutoin se on käytössä Kemi-Kokkola -reitillä. Aamun ensimmäisen ja illan viimeisen lennon Jyväskylään NyxAir lentää tällä hetkellä pienemmällä Saab 340-koneellaan.

Saab 340 -koneita ovat matkustajalennoilla Suomessa aiemmin käyttäneet ainakin RAF-Avia, Air Åland, NextJet, Flyest, Fly Lappeenranta (Tango), Central Connect Airlines, Golden Air, Air Botnia ja Finnairin entinen tytäryhtiö Finnaviation.

ES-NSC_170521bSeuraavan kotimaan kilpailutettujen reittien avaus on odotettavissa 24. toukokuuta, kun liettualainen DAT LT, joka toimii tanskalaisen DAT:n alihankkijana aloittaa lennot Helsinki-Kajaani -reitillä. Koneena on ATR 42. DAT on Finnairin lentoja operoivan Norran pääomistaja.

Sopimukset kilpailutetuista kotimaanreiteistä on tehty operaattoreiden kanssa vuoden 2021 loppuun saakka. Lentotoimintaan oli alunperin varattu 11,5 miljoonan euron määräraha. Se ei kuitenkaan riittänyt vaan ensimmäisenä hyväksyttyjen tarjousten osalta hinta kohosi 13,8 miljoonaan euroon. Tämä hinta on Traficomin mukaan myös toteutunut lopullinen sopimushinta.

Aiemmin kyseisiin kilpailutettuihin kotimaan kohteisiin lensi Finnair ja sen osaomistusyhtiö Norra. Nyt Jyväskylän, Joensuun, Kajaanin, Kemin ja Kokkolan lennoilla on ulkomaalaiset operaattorit. Finnair ei ole toistaiseksi kertonut solmineensa yhteistyösopimuksia uusien operaattoreiden kanssa.

Lue myös: