Ruska 20 -ilmaoperaatioharjoitus nostaa Suomen ylle yli 60 lentokonetta - Hornetit ja Gripenit taivaalla

HN-414_021019Ilmavoimat järjestää Ruska 20 -ilmaoperaatioharjoituksen 28.9.‒6.10.2020. Puolustushaaran vuoden pääsotaharjoitukseen osallistuu yli 60 lentokonetta ja noin 4 800 henkilöä ympäri Suomea. Myös Ruotsin ilmavoimat on mukana harjoituksessa. Lentokenttien lisäksi myös Rovaniemen nousutie otetaan Ruska-harjoituksen käyttöön.

Ruska 20 on Ilmavoimien suurin harjoitus vuonna 2020. Vuosittain järjestettävien Ruska-harjoitusten tavoitteena on kehittää Ilmavoimien valmiutta, sekä kouluttaa kantahenkilökuntaa, varusmiehiä ja reserviläisiä.

Ruska20_kartta1Harjoitus näkyy ja kuuluu suuressa osassa maata, Rovaniemeltä Jyväskylään ja Kajaanista Vaasaan.  Rovaniemi on yksi Ilmavoimien vuoden 2020 suurimman harjoituksen päätukikohdista ja käyttöön otetaan myös nousutie. Sen myötä Norvatie suljetaan aikavälillä 3.–5. lokakuuta.

Suomen ylle on tehty laajat ilmatilavaraukset, jotka yltävät aina lentopinnalle 660 saakka. Lentoimintaa on myös näiden alueiden alapuolisessa valvomattomassa ilmatilassa. Aluevaraukset voivat aiheuttaa lyhyitä viiveitä mahdolliselle kaupalliselle lentoliikenteelle.

Rovaniemellä toiminta näkyy myös maantiellä, kun tie 9523 eli Norvatie suljetaan liikenteeltä varalaskupaikan kohdalta lauantaina 3.10. kello 6. Tie avataan liikenteelle maanantaina 5.10. kello 20 mennessä.

Norvatie_2020Liikenne ohjataan sulun ajan kiertoteitse (Kartta 1). Paikalla on liikenteenohjaus. Kiertotie pidentää ajoaikaa kyseisellä tieosuudella noin 5–10 minuuttia. Yli neljä metriä korkeilla ajoneuvoilla kiertotietä käyttävien tulee olla yhteydessä Rovaniemen lennonjohtoon ja odotusaika voi olla kyseisellä kalustolla jopa 30 minuuttia.

Lapin lennosto on lisäksi tehnyt Puolustusvoimista annetun lain perusteella päätöksen kiinteistöjen tilapäisestä käyttämisestä sotilaalliseen harjoitustoimintaan sekä liikkumisen rajoittamisesta harjoituskäyttöön otetuilla alueilla.

Päätös koskee Rovaniemellä ja Kajaanissa lentokenttien ympärillä ja läheisyydessä olevia alueita. Alueilla liikkuu harjoittelevia joukkoja ja kansalaisten liikkumista voidaan rajoittaa. Harjoitusalueilla asuvat henkilöt pääsevät koteihinsa ja esimerkiksi mökeilleen normaalisti, mutta henkilötarkastuksia ja kulunvalvontaa suoritetaan tietyillä alueilla, joten henkilöllisyystodistus on syytä pitää mukana.


Reaaliaikaisesti kehittyvä skenaario - tapahtumia ympäri vuorokauden

Ruska 20 -harjoituskokonaisuudessa on mukana yhteensä 4 800 henkilöä, joista noin 2 500 on reserviläisiä. Harjoitukseen osallistuvat joukot jakautuvat ilmapuolustustehtäviä harjoittelevaan ja harjoitusvastustajaa kuvaavaan osapuoleen. Skenaario kehittyy reaaliaikaisesti, joten lentotoimintaa voi olla kaikkina vuorokauden aikoina. 

JPKeranen"Ruska 20 osoittaa Ilmavoimien korkeaa valmiutta Suomen alueellisen koskemattomuuden ja yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamiseen 24/7 kaikissa tilanteissa. Harjoituksessa kantahenkilökunta, varusmiehet ja reserviläiset toimivat poikkeusolojen tehtävissään Ilmavoimien liikkuvan taistelutavan mukaisesti", kertoo harjoituksen johtaja, Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Juha-Pekka Keränen.

39824_051019a"Harjoituksessa noudatetaan koronaviruksesta johtuvia valtakunnallisia, alueellisia ja paikallisia rajoitteita. Ilmavoimat seuraa COVID-19 -tilanteen kehitystä jatkuvasti, ja tarvittaessa muutamme harjoituksen toteutustapaa lyhyellä varoitusajalla. Ruskan kaltaiset joukkojen harjoitukset ovat tärkeitä, jotta osaaminen ja valmius säilyvät kaikissa olosuhteissa. Harjoitusjoukkojen terveys ja turvallisuus ovat keskiössä, joten toteutamme harjoituksen tilanteen edellyttämällä tavalla", jatkaa Keränen.

Enimmillään harjoituksessa on mukana yli 60 lentokonetta, joista suurin osa on F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä. Ruska 20 on myös osa Suomen ja Ruotsin välistä puolustusyhteistyötä.

Saab_S_100B_Argus_gnolam_wikimediaRuotsin ilmavoimista on mukana JAS 39 C/D Gripen -monitoimihävittäjiä sekä Argus -valvonta- ja taistelunjohtokone. Ruotsalaiset lento-osastot tukeutuvat pääasiassa Rovaniemelle sekä Luulajan tukikohtaan Ruotsissa.

Rovaniemen, Jyväskylän, Oulun, Kajaanin ja Hallin tukikohdat ovat käytössä koko harjoituksen ajan. Tukikohtien ympäristössä toimii harjoitukseen osallistuvia joukkoja, ja harjoituskäyttöön otetuilla alueilla on liikkumisrajoituksia.

Ruska20_kartta2Lentotoimintaa on eniten 2.‒6. lokakuuta, jolloin käytössä ovat myös Kuopion, Seinäjoen, Kokkola-Pietarsaaren, Vaasan, Pudasjärven ja Kuusamon lentokentät. 

Ruska 20 -harjoituksen ilmaoperaatioihin liittyy lentotoimintaa matalilla lentokorkeuksilla sekä mantereen yllä vähintään 10 kilometrin korkeudessa lennettäviä Hornetien yliäänilentoja. Lisäksi harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja ja silppuja. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

Ruska 20 -harjoituksen lentotoiminta alkaa 28.9. kello 12 ja päättyy 6.10. kello 18 mennessä. MH