Saksan merivoimien Lockheed P-3C -merivalvonta- ja sukellusveneentorjuntakone Porin lentonäytökseen

GERNavy_Orion4Itämeren alueellakin aktiivisesti toimiva Saksan merivoimien Lockheed P-3C Orion merivalvonta- ja sukellusveneentorjuntakone osallistuu Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen maanäyttelyyn Porissa kesäkuussa 2022. Tämä 50-luvun lopulla ensilentonsa tehnyt meritoimintakone on tunnettu jo kylmän sodan ajoista saakka.

GERNavy_Orion3Saksan merivoimien nelimoottorinen P-3C CUP+ Orion osallistuu Suomen ilmailuliiton päälentonäytökseen Porin lentoasemalla ja on esillä tapahtuman maanäyttelyssä 18.-19. kesäkuuta 2022. Kyseessä on kookas lentokone, jonka siipien kärkiväli on yli 30 metriä ja  pituus on lähes 36 metriä.

Saksan kahdeksan P-3C CUP+ Orion -koneen kotitukikohta on Hampurin länsipuolelta Pohjanmeren rannalla sijaitseva Nordholtz. Niitä operoi MFG-3, eli Marinefliegergeschwader 3 Graf Zeppelin. 

Orion_MADTämän neljällä Rolls Royce Allison T56-A-14 - potkuriturbiinimoottorilla varustetun koneen toiminta-aika on yli 16 tuntia ja toimintamatka on yli 15 000 kilometriä. Pitkiellä lentotehtävillä meren päällä kaksi uloimmaista moottoria sammutetaan polttoaineen säästämiseksi.

Meritoimintakoneella voidaan etsiä ja seurata sekä myös tuhota sukellusveneitä. Sitä varten koneen takarungossa sijaitseva ns. MAD-puomi (Magnetic anomaly detector). Se havainnoi muutoksia maapallon magneettikentässä ja paikantaa sukellusveneen sen metallin aiheuttaman poikkeaman avulla.

Orion_pohja_1Orionissa on myös koneesta pudotettavia kuuntelu- eli ns. sonopoijuja. Useita sellaisia pudottamalla voidaan toiminta-alueelle luoda valvontakenttä. Sen avulla sukellusveneen ääniheräte voidaan ristiinmittaamalla paikantaa ja kohde tuhota Orionista pudotettavalla maaliin hakeutuvalla torpedolla. Aseistuksena koneessa on ainakin kahdeksan Mk46 -torpedoa.

Koneessa on 11 hengen miehistö. Vastapainoksi pitkiin operatiivisiin lentotehtäviin vierailu Porin lentonäytöksessä on Suomeen tulevan koneen miehistölle hyvin mieluinen.

Orion_ohjaamo_1P-3 Orion on käytössä useassa maassa merivalvonta- ja sukellusveneentorjuntatehtävissä. Euroopassa konetyyppiä käyttävät Norja, Saksa, Kreikka, Espanja ja Portugal. Suurin käyttäjämaa yli sadalla koneella on USA:n merivoimat. Kaikkiaan Orioneita on rakennettu yli 700 konetta.

Kylmän sodan veteraani Lockheed P-3 Orion teki ensilentonsa vuonna 1959. Se perustuu Lockheed L-188 Electra -matkustajakoneeseen, joka puolestaan nousi ensimmäisen kerran ilmaan vuonna 1957.

Lockheed P-3 Orion on hyvin harvinainen vieras suomalaisessa lentonäytöksessä. Konetyypin vierailu Poriin on vasta kolmas Orionin lentonäytösvierailu Suomessa. Viimeksi konetyyppi nähtiin lentonäytöksessä Suomessa Kuopiossa vuonna 2016. Ensimmäisen kerran konetyyppi oli mukana Oulun lentonäytöksessä vuonna 1997.

Tämän lisäksi Saksan merivoimat on vieraillut konetyypillä Suomessa helmikuussa 2022, jolloin sellainen teki lyhyen vierailun Turkuun. Saksalaisten Orion on vieraillut Suomessa Northern Coasts -harjoitusten aikana myös vuosina 2014 ja 2010. Molemmissa harjoituksissa Suomessa on vieraillut myös US Navyn P-3C Orion.


Koko perheen lentonäytös Porissa 18.-19.6.2022

PatrotuilleSuisse_VBS-DDPSKesän 2022 ilmailuliiton päälentonäytös Pori Airshow on koko perheen ilmailutapahtuma, jossa on laaja maanäyttely ja erilaisia lentoesityksiä lennokeista taitolentokoneisiin ja taisteluhävittäjiin.

Pääesiintyjä on sveitsin ilmavoimien Patrouille Suisse, joka lentää näyttävässä muodostelmassa kuudella Northrop F-5E Tiger II (Freedom Fighter) -koneella.

Monipuolinen maanäyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua siviili- ja sotilaslentokoneisiin, harrasteilmailuun, ja alan toimijoihin.

Suomen ilmavoimien tulevien hävittäjien toimittaja Lockheed Martin esittelee Porissa F-35A Lightning II -monitoimihävittäjää omalla osastollaan.

TA_F35_apronLockheed Martin F-35A-hävittäjä on nähty Suomessa lentonäytöksessä kesällä 2021. Tuolloin Italian ilmavoimien hävittäjä suoritti näyttäviä ohilentoja Kaivopuiston edustalla. Vuonna 2019 kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien F-35A -hävittäjää osallistui Turun lentonäytöksen maanäyttelyyn.

Porin lentonäytöksen vastaava tapahtumajohtaja on tapahtuma-alan ammattilainen Timo Ristimäki. Lentonäytöksen ilmassa ja maassa tapahtuvasta lentotoiminnasta vastaa kokenut lentonäytösjohtaja Perttu Karivalo. Tapahtuman juontaa aiempien kesien lentonäytöksistä tuttu ääni, joka kuuluu Riika Kaipaiselle.

Päälentonäytös juhlistaa samalla myös Porin historiallista lentokenttää, joka täytti hiljattain 80 vuotta. Lentokentän historiassa on useita Suomen ilmavoimien ja puolustusvoimien toimintaan liittyvä merkkipaaluja.

Suomen Ilmavoimien ensimmäiset suihkukoneet, de Havilland Vampiret laskeutuivat juuri Poriin vuonna 1953 ja ensimmäiset, nykyäänkin käytössä olevat, Hawk suihkuharjoituskoneet saapuivat myös Isosta-Britanniasta Poriin vuonna 1980.

Myös Puolustusvoimien helikopteritoiminta alkoi Porissa vuonna 1961. Tämän myötä lentonäytösorganisaatio on kutsunut ulkomailta helikoptereita näytökseen. Luvassa on myös sellaista kalustoa, jota ei ole Suomessa aikaisemmin nähty.

sillogoSuomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään vuosittain eri kaupungeissa. Edellinen suuri lentonäytös järjestettiin Porissa vuonna 1979. Tämän jälkeen Porissa on järjestetty pienempi maakuntalentonäytös 28. toukokuuta 1989.

Lipunmyynti Pori Airshow -tapahtumaan käynnistyi 10. huhtikuuta 2022. Lippuja myy Ticketmaster. MH

Ilmailuliitto Pori Airshow -sivusto

Ticketmaster -liput Porin lentonäytökseen

 Päivitys kello 12.17: Lisätty tieto Orionin mukana olosta Oulun lentonäytöksessä sekä aiemmissa Northern Coasts -harjoituksissa.

Lue myös: