Saksan kahdeksan P-3C CUP+ Orion -koneen kotitukikohta on Hampurin länsipuolelta Pohjanmeren rannalla sijaitseva Nordholtz. Niitä operoi MFG-3, eli Marinefliegergeschwader 3 Graf Zeppelin.
Meritoimintakoneella voidaan etsiä ja seurata sekä myös tuhota sukellusveneitä. Sitä varten koneen takarungossa sijaitseva ns. MAD-puomi (Magnetic anomaly detector). Se havainnoi muutoksia maapallon magneettikentässä ja paikantaa sukellusveneen sen metallin aiheuttaman poikkeaman avulla.
Koneessa on 11 hengen miehistö. Vastapainoksi pitkiin operatiivisiin lentotehtäviin vierailu Porin lentonäytöksessä on Suomeen tulevan koneen miehistölle hyvin mieluinen.
Kylmän sodan veteraani Lockheed P-3 Orion teki ensilentonsa vuonna 1959. Se perustuu Lockheed L-188 Electra -matkustajakoneeseen, joka puolestaan nousi ensimmäisen kerran ilmaan vuonna 1957. Lockheed P-3 Orion on hyvin harvinainen vieras suomalaisessa lentonäytöksessä. Konetyypin vierailu Poriin on vasta kolmas Orionin lentonäytösvierailu Suomessa. Viimeksi konetyyppi nähtiin lentonäytöksessä Suomessa Kuopiossa vuonna 2016. Ensimmäisen kerran konetyyppi oli mukana Oulun lentonäytöksessä vuonna 1997. Tämän lisäksi Saksan merivoimat on vieraillut konetyypillä Suomessa helmikuussa 2022, jolloin sellainen teki lyhyen vierailun Turkuun. Saksalaisten Orion on vieraillut Suomessa Northern Coasts -harjoitusten aikana myös vuosina 2014 ja 2010. Molemmissa harjoituksissa Suomessa on vieraillut myös US Navyn P-3C Orion.
Pääesiintyjä on sveitsin ilmavoimien Patrouille Suisse, joka lentää näyttävässä muodostelmassa kuudella Northrop F-5E Tiger II (Freedom Fighter) -koneella. Monipuolinen maanäyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua siviili- ja sotilaslentokoneisiin, harrasteilmailuun, ja alan toimijoihin. Suomen ilmavoimien tulevien hävittäjien toimittaja Lockheed Martin esittelee Porissa F-35A Lightning II -monitoimihävittäjää omalla osastollaan.
Porin lentonäytöksen vastaava tapahtumajohtaja on tapahtuma-alan ammattilainen Timo Ristimäki. Lentonäytöksen ilmassa ja maassa tapahtuvasta lentotoiminnasta vastaa kokenut lentonäytösjohtaja Perttu Karivalo. Tapahtuman juontaa aiempien kesien lentonäytöksistä tuttu ääni, joka kuuluu Riika Kaipaiselle. Päälentonäytös juhlistaa samalla myös Porin historiallista lentokenttää, joka täytti hiljattain 80 vuotta. Lentokentän historiassa on useita Suomen ilmavoimien ja puolustusvoimien toimintaan liittyvä merkkipaaluja. Suomen Ilmavoimien ensimmäiset suihkukoneet, de Havilland Vampiret laskeutuivat juuri Poriin vuonna 1953 ja ensimmäiset, nykyäänkin käytössä olevat, Hawk suihkuharjoituskoneet saapuivat myös Isosta-Britanniasta Poriin vuonna 1980. Myös Puolustusvoimien helikopteritoiminta alkoi Porissa vuonna 1961. Tämän myötä lentonäytösorganisaatio on kutsunut ulkomailta helikoptereita näytökseen. Luvassa on myös sellaista kalustoa, jota ei ole Suomessa aikaisemmin nähty.
Lipunmyynti Pori Airshow -tapahtumaan käynnistyi 10. huhtikuuta 2022. Lippuja myy Ticketmaster. MH Ilmailuliitto Pori Airshow -sivusto Ticketmaster -liput Porin lentonäytökseen Päivitys kello 12.17: Lisätty tieto Orionin mukana olosta Oulun lentonäytöksessä sekä aiemmissa Northern Coasts -harjoituksissa. Lue myös:
|
|||