Space on the Stage -tapahtuma esitteli suomalaista avaruusosaamista

spaceseminar_2Aalto-yliopiston ja avaruusteknologiatoimijoiden Space on the Stage -seminaari ja näyttely esitteli suomalaisosaamista avaruusteknologian alalta. Espoossa 7. huhtikuuta. Tilaisuudessa oli puhujana Euroopan avaruusjärjestö ESA:n pääjohtaja Johann-Dietrich Wörner sekä Aallon asiantuntijoita.

Suomalainen avaruusteollisuus esittäytyi Euroopan Avaruusjärjestön ESA:n uudelle pääjohtajalle Johann-Dietrich Wörnerille (kuvassa alla) hänen Suomen vierailunsa aikana ”Space on Stage” -tapahtumassa 7. huhtikuuta 2016.

Tapahtuma järjestettiin Aalto-yliopiston Design Factoryn tiloissa. Avaruus kiinnosti ja sali täyttyikin ääriään myöten täyteen.

Seminaarissa  ja näyttelyssä olivat esillä mm. Aalto 1 ja Aalto 2 -satelliitit, Aboa Space Research Oy (ASRO), DA-Design Oy, Ilmatieteen laitos, Iceye, Nanovate Oy, Reaktor, ReSoLVE, RUAG Space Finland ja URSA.

Kotimaisella avaruusteollisuudella on jo yli 30 vuoden historia. Suomessa on korkeaa osaamista erityisesti avaruussatelliittien elektroniikkaan, ohjelmistoihin, rakenteisiin, tietojärjestelmiin ja tietoliikennetekniikkaan liittyen. Avaruusteollisuutemme on toimittanut tuotteitaan yli 40 satelliittiohjelmaan.

worner_esa_aaltoyliopistoKyseessä on globaalisti kasvava toimiala, joka on Euroopassa kasvanut tasaisesti viimeisen 10 vuoden aikana. Avaruusteollisuus luo kasvua ja avaa uusia mahdollisuuksia tuote- sekä palvelukehitykselle myös muilla teollisuudenaloilla.

Suomen ensimmäinen Aalto-1 eli 3U CubeSat -standardia seuraava nanosatelliitti laukaustaan avaruuteen touko-kesäkuussa.  Sen matkassa polaarikiertoradalle kulkee suomalaista huipputekniikkaa (lue aiheesta tarkemmin linkistä tämän uutisen lopussa).

Avaruusteknologia luo mahdollisuuksia

Tekesin vuonna 2015 toteuttaman yrityskyselyn alustavien tulosten mukaan noin neljäsosa kyselyyn vastanneesta yli 800 suomalaisesta yrityksestä hyödyntää tuotteissaan, palveluissaan ja prosesseissaan avaruusteknologiaa ja sen tarjoamia mahdollisuuksia. Myös useissa eurooppalaisissa tutkimuksissa on havaittu, että investoinnit avaruusteollisuuteen palautuvat yhteiskuntaan keskimäärin 3-5 -kertaisina.

 spaceseminar_3"Siten onkin huomionarvoista, että Suomen kansalliset investoinnit avaruusteknologiaan ovat erittäin maltillisia esimerkiksi muihin pohjoismaihin verrattuna niin absoluuttisesti kuin kansatalouden kokoon suhteutettuna", toteaa Suomen Puolustus- ja Ilmailuteollisuusyhdistys PIA ry:n avaruustoiminnan Harri Lähti.

"Suomen avaruusteollisuus toivookin tasavertaisia kilpailun lähtökohtia muihin Euroopan maihin verrattuna. Kansallisella rahoituksella ja asiakkuudella on merkittävä rooli avaruusteknologian hyödyntäjänä ja viennin mahdollistajana."

Aalto Space on Stage -tapahtuma

Lue myös: