Suomen Hornetit tukeutuvat Norjan Andøyan tukikohtaan Nordic Response 24 -harjoituksessa

HN_RVN_2_ilmavoimatNordic Response 24 -harjoitukseen osallistuvat Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornet -lento-osastot tukeutuvat Rovaniemen lisäksi Andøyan tukikohtaan Norjassa. Harjoituksen lentotoiminta on aktiivista pohjoisen Suomen alueella ja keskittyy erityisesti Länsi-Lappiin.

Nordic Response 24 -harjoituksen lentotoimintaa on Norjan, Ruotsin ja Suomen pohjoisosissa. Harjoituksessa odotetaan tapahtuvaksi laajoja ilmaoperaatioita jo ensimmäisestä harjoituspäivästä lähtien kaikkien kolmen valtion alueilla.

Kaikkiaan harjoituksessa on mukana yli 100 lentokonetta ja harjoituksessa otetaan  koekäyttöön ensimmäistä kertaa myös yhteispohjoismainen ilmaoperaatiokeskus. Se vastaa keskitetysti ilmapuolustuksen tulenkäytön johtamisesta sekä ilmaoperaatioiden suunnittelusta ja johtamisesta (Lue uutisemme aiheesta: Yhteispohjoismainen ilmaoperaatiokeskus ensi kertaa käytössä Naton Nordic Response 24 -harjoituksessa).

Nordic Response 24 on laaja taisteluharjoitus maalla, merellä ja ilmassa. Harjoitus kokoaa yhteen noin 20 000 sotilasta 14 eri maasta.

NR24_alueetSuomen Puolustusvoimat osallistuu Nordic Response 24 -harjoitukseen Maa-, Meri- ja Ilmavoimien sekä logistiikka- ja johtamisjärjestelmäalan joukoilla. Suomalaisjoukkojen vahvuus on yli 4 100 sotilasta, ja tästä joukosta merkittävä osa on reserviläisiä (Lue uutisemme aiheesta: Puolustusvoimat osallistuu Nordic Response 24 -harjoitukseen 12 F/A-18 Hornetilla ja 4100 sotilaalla)..

Ilmavoimista Nordic Response 24 -harjoitukseen osallistuu yhteensä 12 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja noin 250 henkilöä. Suomen lento-osastot hävittäjineen tukeutuvat Rovaniemen Lapin lennoston tukikohdan lisäksi Norjaan Andøyan tukikohtaan.

Tämä Pohjois-Norjassa Nordlandin lääninissä Vesterålen saaristossa sijaitseva Andøyan lentotukikohta toimii mm. Norjan P-8 Poseidon -meritoimintakoneiden tukikohtana.

Harjoituksen aikana Enontekiön lentokentällä suoritetaan 5.-9. maaliskuuta operaatioita miehittämättömillä ilma-aluksilla.

 Lentokaluston osalta harjoituksessa on mukana mm. F-35A, F/A-18 Hornet ja JAS 39 Gripen -hävittäjiä, erilaisia kuljetuskonetta, meritoimintakonetta, Osprey-tiltrotoreita sekä pyöriväsiipisiä ilma-aluksia kuten CH-53 Super Stallion, Merlin, Cobra -helikoptereita.

Suomen, Ruotsin ja Norjan viranomaiset ovat tehneet harjoituksen alla yhteistyötä liikenteen sujuvoittamiseksi ja harjoituksen vaikutusten minimoimiseksi. Suomen alueella harjoituksen aikana harjoittelee ja liikkuu suomalaisjoukkojen lisäksi noin 3 000 ruotsalaista, 450 ranskalaista ja noin 50 isobritannialaista sotilasta.

Nordic Response 24 -harjoitus on osa Naton Steadfast Defender 24 -suurharjoituskokonaisuutta, johon kuuluu noin 18 eri harjoitusta. Steadfast Defender 24 -harjoituksen päänäyttämöt ovat Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Saksa, Kreikka, Unkari, Norja, Puola, Romania, Slovakia, Ruotsi ja Iso-Britannia.

Lue myös aikaisemmat uutisemme aiheesta, joissa kerrotaan tarkemmin harjoituksesta: