Suomen ilmavoimien F/A-18 Hornet operatiivisella tehtävällä Itämerellä 30. syyskuuta

HN_nousussaIlmavoimat suoritti iltapäivällä 30. syyskuuta alueellisen koskemattomuuden valvontaan liittyvän lentotehtävän F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä. Operatiivinen tehtävä lennettiin Itämerelle. 

Ilmavoimat kertoo käyttäneensä keskiviikkona tapahtuneessa operatiivisessa lentotoiminnassa ylisoonista nopeutta, minkä seurauksena Keski-Suomesta Lounais-Suomeen ulottuvalla alueella on kuulunut voimakasta lentomelua eli ns. yliäänipamauksia.

Ilmavoimien ns. operatiiviset QRA-koneet (Quick Reaction and Alert) voivat päivystää eri puolilla Suomea. Nyt hävittäjä on mahdollisesti lähtenyt tehtävälle Karjalan lennoston tukikohdasta Rissalasta. 

Ilmavoimat vastaa Suomen alueellisen koskemattomuuden valvonnasta (AKV) ja turvaamisesta (AKT). Alueellisen koskemattomuuden valvonta ulottuu satoja kilometrejä Suomen valtakunnan rajojen ulkopuolelle. Valvontaa suoritetaan eri puolille maata sijoitetuilla liikkuvilla ja kiinteillä ilmavalvontatutkilla ja muilla sensoreilla.

QRA_HN_HEL_1Valvonnan tuottamat havainnot kootaan ja analysoidaan Ilmaoperaatiokeskuksen johdolla. Koneita saatetaan käydä tunnistamassa lähietäisyydeltä tukikohdissa QRA-päivystyksessä olevilla F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjillä.

Nopea reagointi ja sen näyttäminen on osa Ilmavoimien ennaltaehkäisykykyä. Ilmavoimien reagointiherkkyyttä säädetäänkin jatkuvasti tilanteen mukaan esimerkiksi siirtämällä koneita lähemmäs Suomenlahtea.

Hornetit päivystävät kotitukikohtiensa lisäksi vaihtelevasti myös mm. Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Yllä olevassa arkistokuvassa QRA-päivystyskone nousee ilmaan Helsinki-Vantaalta.

Nyt keskiviikkona mahdollisesta alueloukkauksesta ei ole tiedotettu. Ilmavoimat julkaisee satunnaisesti tunnistuslennoilla otettuja valokuvia kohteena olleista ilma-aluksista.

Itämeren alueella kansainvälisessä ilmatilassa lentää jatkuvasti useiden eri valtioiden sotilaskoneita. Suomenlahdella kyseinen ilmatila on erityisen kapea. MH