Suomen ja Venäjän väliseen lentoliikenteeseen tarjolla 21 viikkovuoroa oikeuttava lupa Moskovaan

trafi_logoLiikenteen turvallisuusvirasto Trafi on julkistanut haettavaksi luvan, joka oikeuttaa Suomen ja Venäjän välisen lentoliikenteen harjoittamiseen. Kyseessä on tällä kertaa Moskovaan oikeuttava liikennöintilupa, jossa on tarjolla 21 viikkovuoroa.

Helsingin ja Moskovan välisellä reitillä on käyttämättä olevia liikenneoikeuksia. Elokuussa 2018 on kirjeenvaihdolla sovittu, että molemmilla osapuolilla on oikeus nimetä kolme lentoyhtiötä harjoittamaan lentoliikennettä Helsingin ja Moskovan välisellä reitillä.

Lentoliikenteen harjoittajat saavat itse valita Moskovassa  sijaitsevan lentoaseman eli Sheremetjevon tai Domodedovon. Nyt reittiparille on haettavana 21 uutta viikkovuoroa.

Kaikkiaan viikkovuorojen määrä on nostettu 35 viikkovuorosta 42:een. Venäjän osalta tarjolla on uudelle operaattorille seitsemän viikkovuoroa. Edellisten lisäksi käynnissä on keskusteluja lisävuoroista Pietariin.

Nykyisin Helsinki-Vantaan ja Moskovan välistä reittiä lentää Finnair, jonka tarjonnassa on 21 viikkovuoroa. Finnairin lennot lennetään Moskovan Šeremetjevoon. Moskovaan lentää myös Aeroflot ja viimeisin tulokas reitille oli venäläinen Pobeda, joka aloitti lennot Moskovasta Helsinki-Vantaalle lokakuussa 2018.

Suomen ja Venäjän Moskovan väliseen lentoliikenteeseen oikeuttava liikennöintilupa on siis nyt haettavissa. Hakijan tulee toimittaa liikennöintilupahakemus on Liikenteen turvallisuusvirastoon viimeistään 28. joulukuuta 2018 kello 16.15.

Syyskuussa 2011 allekirjoitetun pöytäkirjan mukaan Suomen ja Venäjän välisille reiteille voidaan nimetä myös toisessa EU:n jäsenvaltiossa rekisteröity lentoliikenteen harjoittaja.

Kyseinen sopimusmuutos on EU-lainsäädännön mukainen ja hyväksytty lentoliikennesopimuksen muuttamisesta Venäjän federaation kanssa tehdyn pöytäkirjan lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta annetulla lailla (276/2012). Sopimusmuutos tulee voimaan 30 päivän kuluttua siitä, kun jälkimmäinen ilmoitus pöytäkirjan voimaansaattamiseksi tarvittavien kansallisten toimenpiteiden  loppuunsaattamisesta on otettu vastaan. Muutos ei ole vielä voimassa.

Liikennöintilupa reitille, jolle on asetettu käyttörajoituksia myönnetään Ilmailulaitoksen normisarjan  (2/2004) mukaisesti. Lupa myönnetään parhaaksi osoittautuneelle hakijalle ja lupa voidaan tarpeen ilmetessä ottaa myös uudelleen tarkasteltavaksi. Lupa myönnetään ns. hallintopäätöksenä, josta voi tarpeen mukaan valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Lue myös: