USA, Englanti ja Ranska iskivät Syyriaan - JASSM-ohjus ensi kertaa käytössä

Tornado_strom_syyria_0418_MOD_UKYhdysvallat, Englanti ja Ranska laukaisivat viime yönä risteilyohjuksia kolmeen Syyrian hallituksen kohteeseen. Kyseessä oli vastaisku kloorikaasun käytölle kapinallisten alueella Doumassa. Hyökkäyksessä on käytetty ensi kertaa myös Suomen ostamaa AGM-158 JASSM -risteilyohjusta.

Kyseessä oli rajoitettuihin kohteisiin suunnattu isku lauantaina 14. huhtikuuta kello 4 paikallista aikaa. Maalituksessa vältettiin huolellisesti kohteita, joihin on sijoitettu venäläisiä joukkoja.

Viime vuonna 6. huhtikuuta Yhdysvallat rankaisi vastaavan taistelukaasuiskun jälkeen Syyriaa laukaisemalla noin 60 Tomahawk-risteilyohjusta Al Shayratin lentotukikohtaan. Nyt kerrotaan, että liittouma käytti ohjuksia lähes kaksinkertaisen määrän eli 105.

B1_syyria_USAF_0418Iskut suunnattiin kahteen epäityyn kemiallisten aseiden varastoalueeseen Homsin seudulla sekä Damaskoksen lähellä sijaitsevaan alan tutkimuskeskukseen Barzahissa. Jälkimmäiseen maalitettiin peräti 54 Tomahawk- ja 19 JASSM-ohjusta.

Ensimmäisten Twitterissä julkaistujen satelliittikuvien perusteella tutkimuskeskuksessa olisi tuhoutunut kolme rakennusta. Henkilövahingoista ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta ne vaikuttaisivat onneksi jääneen pieniksi.

Tähän mennessä tulleiden tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että liittouma käytti hyökkäyksessä viittä erilaista risteilyohjustyyppiä. Niitä laukaistiin sota-aluksista, hävittäjistä ja pommikoneista.

Englannin kuninkaallisten ilmavoimien Tornado GR.4 ja Eurofighter Typhoon  -koneet laukaisivat kahdeksan MBDA Storm Shadow -ohjusta. Kyprokselta RAF Akrotiristä (otsikkokuvassa) toimineet Tornadot voivat kuljettaa kaksi tällaista risteilyohjusta.

rafale_syyria_0418_Ministère_des_ArméesRanskan ilmavoimat käyttivät Dassault Rafale -hävittäjissään saman ohjuksen SCALP-EG -versioita, joita laukaistiin yhdeksän. Nämä koneet vaikuttaisivat lentäneet Ranskassa sijaitsevasta Saint Dizier -tukikohdastaan (oikealla).

Kaksi Yhdysvaltojen Rockwell B-1B Lancer pommikonetta nousivat tehtävälle ilmeisesti Al Udeid Air Force Basesta Qatarista. Niitä suojasi elektroniseen häirintään erikoistunut Grumman EA-6B Prowler -kone.

Lancereiden aseistuksena oli Lockheed Martin AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile -risteilyohjusten JASSM-ER-versioita (Extended Range). Niitä laukaistiin 19 kappaletta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun asetta on käytetty sotatoimissa.

Lisäksi Yhdysvaltojen merivoimien kaksi Arleigh Burke -luokan ohjushävittäjää (USS Laboon ja Higgins), Ticonderoga-luokan ohjusristeilijä USS Monterey sekä Virginia -luokan sukellusvene USS John Warner ampuivat Syyriaan Välimereltä, Persianlahdelta ja Punaiselta mereltä yhteensä 66 BGM-109 Tomahawk -risteilyohjusta. Ne muodostivat pääosan hyökkäyksestä.

mdcn_FREMM_marinenavale_0418Ranskan merivoimien FREMM-luokan monitoimifregatti Lanquedoc puolestaan osallistui operaatioon kolmella SCALP-ohjuksen MdCN-laivastoversiolla (Missile De Croisiére Naval).

Laajaa ja koordinoitua operaatiota tuki toistakymmentä eri maiden ilmatankkauskonetta, jotka toimivat eri aikoina Välimeren yllä. Aviationistin mukaan enimmillään taivaalla oli 13 tankkeria.

Aluella lensi myös USAF:n  F-16 Fighting Falcon ja F-15 Eagle sekä Ranskan Mirage 2000-5 -hävittäjiä. Ne toimivat hyökkäävien koneiden ilmasuojana.

Syyrialla on vahva ilmatorjunta, joskin suuri osa kalustosta on vanhaa ja neuvostoperäistä. Erityisesti pääkapunki Damaskos, jossa yksi kohteista sijaitsi, on vahvasti puolustettu. Maa ilmeisesti pyrki torjumaan hyökkäystä mutta tulokset lienevät jääneet vaatimattomiksi.

Risteilyohjukset laukaistiin kaukaa Syyrian rajojen ulkopuolella ja matalalla lentävien pienien ohjusten torjunta on haastavaa. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan ilmatorjuntaohjuksia laukaistiin yli 40 ja suurin osa niistä ballistisille lentoradoille ilman maalilukitusta sen jälkeen, kun hyökkäys oli jo ohi.

Venäjällä on sen sijaan Khmeimimin lentotukikohdassaan erittäin moderni ja kauaskantoinen ilmatorjuntajärjestelmä. Se ei tiettävästi kuitenkaan osallistunut yön torjuntaan paitsi tarkkailemalla.

jasmm_lockheedmartinKyseessä oli uusinta sukupolvea edustavan amerikkalaisen JASSM-ohjuksen (arkistokuvassa vasemmalla) ensikäyttö. Kun ohjuksia laukaistaan massamaisesti, on mahdollista, että joku niistä ammutaan alas tai ei toimi aiotusti.

Samoin osuneista ja räjähtäneistäkin aseista ehkä jää jotakin jäljelle. Osista saadaan kenties tietoa ohjusten rakenteesta ja toiminnasta. Jo se, että niitä on laukaistu vahvasti tutkamitatulle ilmapuolustusalueelle, saattaa kertoa jotain niiden ominaisuuksista.

Sama toimii toisin päin: mikäli venäläiset käyttivät moderneja ilmapuolustusjärjestelmiään täysimittaisesti tietoa kerätäkseen, niiden sodan ajan tilanteessa käytettävät ominaisuudet ja taajuudet ovat mahdollisesti paljastuneet.

Ei siis ihme, että Välimerellä Syyrian lähistöllä ja sitä ympäröivien valtioiden ilmatilassa onkin viime päivinä ja myös tänään lentänyt poikkeuksellisen runsaasti erilaisia elektroniseen tiedusteluun sopivia lentokoneita ja miehittämättömiä ilma-aluksia. T.T.

Tiedot perustuvat jatkuvasti päivittyviin kansainvälisiin lähteisiin mm. Twitterissä.