Viiden maan ensilinjan hävittäjät esittäytyivät lippujuhlan päivän paraatin ylilennossa Jyväskylässä

34_040623Lippujuhlan päivän paraati ja ylilento toteutuivat Jyväskylässä 4. kesäkuuta 2023 upeasti vaihtelevista sääolosuhteista huolimatta. Mukana oli ensimmäistä kertaa myös ulkomaalaisia ilma-aluksia. Kaikkiaan Jyväskylän yllä lensi 15 hävittäjää, kaksi yhteyskonetta ja seitsemän helikopteria. Paraatijoukot otti vastaan ilmavoimien komentaja Juha-Pekka Keränen.

Paraatijoukot_joukot

Paraatin ohimarssi käynnistyi sotilaallisesti aikataulussa kello 13.15 ja ensimmäinen ylilento oli marssivien joukkojen yllä noin kello 13.19.

Paraatijoukkoja komensi Ilmavoimien esikunnan esikuntapäällikkö prikaatikenraali Timo Herranen. Paraatissa oli mukana yli 1 500 henkilöä, yli 40 ajoneuvoa ja 24 ilma-alusta.

Lapin-lennosto_small

Paraatiin osallistui joukkoja Maa-, Meri- ja Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä. Myös poliisin ja pelastustoimen ajoneuvot osallistuivat ohimarssiin.

Paraatin vastaanottopaikka oli Harjun portaiden kohdalla Yliopistonkadulla. Joukot otti vastaan Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen.

92-0364_040623Paraatin ylilennossa nähtiin neljä Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjää, neljä Ruotsin ilmavoimien JAS 39 Gripen -hävittäjää sekä kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien F-15E Strike Eagle -hävittäjää, joista toinen oli erikoisväreissä.

Ranskan ilma- ja avaruusvoimat sekä merivoimat osallistui ylilentoon kolmen hävittäjän sekaparvella (otsikkokuva). Mukana oli Mirage 2000-5F, Mirage 2000D sekä Rafale -hävittäjät. Saksan ilmavoimat osallistui ylilentoon kahdella Eurofighter-hävittäjällä.

HH_NH_040623Viidentoista hävittäjän perässä ylilennon suorittivat ilmavoimien Learjet- ja Pilatus-yhteyskoneet. Niitä seurasi Utin jääkärirykmentin helikopteripataljoonan kolme MD500- ja neljä NH90-helikopteria.

Ilmavoimien osastotaitolentoryhmä Midnight Hawks ei ollut mukana lippujuhlan päivän tapahtumissa. Sen käyttämät Hawk-koneet ovat edelleen lentokiellossa harjoituslennolla 15. toukokuuta tapahtuneen onnettomuuden tutkimusten ollessa käynnissä. Tämän takia peruuntuivat niin ylilento kuin esityslento Jyväskylässä.

HN-405_040623Sääolosuhteet toivat epävarmuutta ylilentoihin. Paraatipäivän aamulla Jämsän ja Jyväskylän välillä oli tihkusadetta ja parin kilometrin näkyvyys. Ylilennon aikaan Jyväskylän lentoasemalla, joka sijaitsee kaupungin pohjoispuolella oli heikkoa tihkusadetta, lännenpuoleista tuulta ja pilvikorkeus oli 2900 jalkaa eli noin 900 metriä.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun lippujuhlan päivän paraatin osallistui ulkomaalaisia ilma-aluksia. Saksan, Ranskan, Ruotsin ja Yhdysvaltain ilmavoimien hävittäjät osallistuvat Suomessa Satakunnan ja Lapin lennoistoissa monikansalliseen Arctic Challenge Exercise 23 -harjoitukseen. HK

Paraatijoukot_ajoneuvot31+34_040623

 

 

 

 

 

LJ-2_04062339208_040623

 

 

 

 

 

 

Lue myös: