Virgin Orbit Chapter 11 -menettelyyn - yhtiö pyritään myymään mahdollisimman hyvään hintaan

VirginOrbit_1Toimintansa maaliskuussa 2023 keskeyttänyt Virgin Orbit on 4. huhtikuuta aloittanut Chapter 11 -menettelyn pyrkien suojaamaan liiketoimintaansa ja omistustaan. Tavoitteena oli jatkaa toimintaa uuden rahoituksen turvin, mutta sitä ei ole vielä saatu riittävästi. Työntekijät on pääsääntöisesti lomautettu tai irtisanottu.

Virgin Orbitin ilmoitus vapaaehtoiseen Chapter 11 -menettelyyn siirtymisestä on seurausta epäonnistuneelle rahoituskierrokselle. Yhtiö ei kyennyt jatkamaan toimintaansa nykyisellään.

VirginOrbit_2Omistajat ovat siis pyrkineet turvaamaan yhtiön taloudellista tilaa ja hankkimaan uutta rahoitusta. Nyt omaisuutta pyritään suojaamaan myyntiä varten ja uudenlaisen laukaisuteknologian odotetaankin houkuttelevan ostajia.

Virgin Investments Limited on jo antanut sitoumuksensa 31,6 miljoonan Yhdysvaltain dollarin sijoittamisesta yhtiöön.

"Uskomme, että Chapter 11 edustaa parasta vaihtoehtoa yhtiön omaisuuden arvon nostossa", sanoi Virgin Orbitin toimitusjohtaja Dan Hart.

Virgin Orbit tarjoaa palvelua, jolla se kuljettaa asiakkaiden satelliitteja kiertoradalle. Yhtiö käyttää laukaisuun Boeing 747-400 "Cosmic Girl" jumbojetista modifioitua konetta, joka vapauttaa matalalle maan kiertoradalle yltävän kaksivaiheisen LauncherOne-raketin lennon aikana. Tämä Richard Bransonin vuonna 2017 perustama yritys aloitti kaupallisen toiminnan vuonna 2021.

VirginOrbit_3Virgin Orbitin viimeisin tammikuussa 2023 tehty laukaisu päättyi epäonnistumiseen raketin toisen vaiheen aikana. Yhdeksän satelliittia seitsemältä eri asiakkaalta tuhoutui kyseisessä onnettomuudessa, kun rakettimoottori sammui ennenaikaisesti eikä se saavuttanut kiertorataa. Kyseessä oli ensimmäinen kiertoradalla suunnattu laukaisu Isosta-Britanniasta.

Tammikuinen laukaisu oli yhtiön kuudes. Ensimmäiset satelliitit LauncherOne vei avaruuteen kaupallisessa operaatiossa kesäkuussa 2021. Kaikkiaan Virgin Orbit on toimittanut kiertoradalle yhteensä 33 satelliittia kuudella laukaisulla. Näistä kuudesta laukaisusta ensimmäinen ja viimeinen eivät yltäneet kiertoradalle saakka.