Vuoden 2022 F/A-18 Hornetin esityslennot tuovat äärirajat esiin - lentäjänä kapteeni Aleksi Ritvos

kapteeni_RitvosIlmavoimien F/A-18-Hornet -monitoimihävittäjän soolo nähdään vuonna 2022 useissa Puolustusvoimien tapahtumissa kotimaassa sekä kansainvälisissä näytöksissä Ruotsissa ja Tshekissä. Pääesityslentäjänä toimii Hävittäjälentolaivue 31:n lentueen päällikkö kapteeni Aleksi Ritvos.

Ilmavoimien vuoden 2022 esityslentäjä Aleksi Ritvoksen päätehtävä Ilmavoimissa on toimiminen Hävittäjälentolaivue 31:n lentueen päällikkönä. Työhön kuuluu lentokoulutus sekä operatiivinen toiminta. F/A-18 -monitoimihävittäjällä Ritvos on lentänyt kaikkiaan noin 850 tuntia. Varaesityslentäjä on kapteeni Henri Toppari Lapin lennostosta.

HN_2021_2Ritvos on valmistellut ja kehittänyt esityslentoaan simulaattorissa kymmenien tuntien ajan. Lopullisen ohjelman valikoiduttua simulaattorissa aloitettiin harjoitukset myös oikealla hävittäjällä. Sarjoja on perinteisesti kolme, ja niihin on huomioitu säätilan muutokset, kuten pilvikorkeus.

"Olen aiemmista esityksistä hakenut niitä liikkeitä, jotka ovat olleet makean näköisiä nähdä itse, ja mitä olen halunnut kokeilla myös. Nämä sarjat ovat katsojille mielenkiintoisia ja pysyvät yleisön lähellä. Liikkeet ovat kaikki koulutusohjelman mukaisia, mutta esityslennossa ne tuodaan matalammalle, esimerkiksi taistelunmukaiset liikkeet tehdään normaalisti paljon korkeammalla", avasi Ritvos ohjelmansa sisältöä.

"Hornetin äärirajat tulevat esiin, mennään hiljaa ja lujaa, 200 kilometrin tuntivauhdista aina yli 1000 kilometriin tunnissa. Alimmillaan lentokorkeus on noin 100 metriä ja ylimmillään 1500 metriä", jatkoi Ritvos.

K21_HN_4"Esityksessä näkee, miten nopeasti Hornet kääntyy ja miten äärimmäisen suorituskykyinen kone se on. Sarjassa on mukana liikkeitä, joissa kohtauskulma on iso, siinä Hornetin nokka näyttää eri suuntaan mihin kone oikeasti on menossa. Sarja on vähän aiempaa lyhyempi, mutta dynaamisempi, ei hengähdystaukoja koneelle eikä lentäjälle. Lento kestää 8-9 minuuttia ja siihen tulee paljon G-voimia, virheille ei jää sijaa", päätti Ritvos.

Varsinaiseen esityslentoon kapteeni Ritvos harjoittelee ennen lentoa simulaattorissa, joka mahdollistaa visuaalisesti samat olosuhteet kuin esityspaikalla. Aikaa tähän kuluu noin 15-45 minuuttia, jonka jälkeen edessä kokovartalolämmittely, erityisesti niskan, kaulan ja selän osalta. Näin toimiessa rasitus ei tule yllätyksenä lihaksille. Koneelle kävellessä kapteeni Ritvos käy vielä mielikuvaharjoitteluna läpi sen, miten sarja menee.

K21_HN_3Ennen lentoa tehtävä käydään tarkasti läpi ja vielä lennon jälkeen tehtävä käydään läpi käyttäen apuna muun muassa tehtävänpurkujärjestelmiä. Kokonaisuus vie noin neljä tuntia, mutta joskus tätäkin pidempään.

Kauden 2022 ilmavoimien F/A-18 Hornet -esityslennossa on tietyissä liikkeissä  luvassa paljon heitteitä, soihtuja, jotka lisäävät näyttävyyttä. Odotettavissa on myös suuren kohtauskulman liikkeitä, jolloin ilma tiivistyy näyttävästi siivissä.

Ilmavoimat järjestää Sotilasilmailusta ammatti -tapahtuman Tikkakoskella 12. toukokuuta ja kesän 2022 ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään Porissa 18.-19. kesäkuuta. Todennäköisesti Hornet-esityslento nähdään Suomessa ainakin näissä tapahtumissa.

Ruotsissa järjestetään Försvarsmaktens flygdag 2022 -tapahtuma Uppsalassa 27. elokuuta ja Tshekin Ostravassa järjestetään 17.-18. syyskuuta NATO Days -lentonäytös. Nämä ovat todennäköiset esityslentokohteet Suomen ilmavoimien Hornetilla.

Lue myös: