Yhdeksän Hornetia NATO:n Trident Junctureen - Rovaniemellä myös F-15 ja F-16 -hävittäjiä

Selkameri_1_IlmavoimatPuolustusvoimat osallistuu loka-marraskuun vaihteessa Naton järjestämään monikansalliseen Trident Juncture 18 -harjoitukseen, jonka isäntämaa on Norja. Suomalaisia harjoitusjoukkoja toimii lisäksi myös Suomessa ja Ruotsissa. Ilmavoimista on mukana yhdeksän F/A-18 Hornetia. USA:n F-15 ja Belgian F-16 -hävittäjät tukeutuvat Rovaniemelle.

TRJE18-harjoituksessa 25. lokakuuta - 7. marraskuuta maa-, meri- ja ilmavoimien joukot harjoittelevat Puolustusvoimien tehtäviä vaativissa monikansallisissa olosuhteissa. Joukkojen lisäksi harjoitutetaan esikuntien kykyä kansainväliseen yhteistoimintaan.

Kokonaisuuteen linkittyy samanaikaisesti Itämeren alueella järjestettävä merellinen Northern Coasts 18 (NOCO18) -harjoitus. Suomi toimii tänä vuonna sen  johto- ja isäntämaana kiertävän vastuun mukaisesti. Suomesta osallistuu molempiin harjoituksiin yhteensä noin 2400 sotilasta.

Ilmavoimista TRJE18 -harjoituksessa on mukana yhdeksän Boeing (McDonnell Douglas) F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja noin 160 sotilasta. Toiminta tukeutuu Rovaniemen ja Norjan ilmavoimien Ørlannin lentotukikohtiin. Harjoituksen lennot tapahtuvat Norjan, Suomen ja Ruotsin ilmatilassa.

F15_portlandairnationalguard_netRovaniemelle tukeutuu kotimaisen lentokaluston lisäksi Yhdysvaltain Boeing F-15C Eagle -hävittäjiä (kuvassa vasemmalla) ja KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskoneita sekä Belgian Genaral Dynamics (Lockheed Martin) F-16AM Fighting Falcon -hävittäjiä (otsikkokuvassa USAF:n F-16 tankkaamassa KC-135-koneesta).

Maavoimien harjoitusjoukon koko TRJE18:ssa on noin 250 sotilasta. Porin prikaatin varusmiehistä muodostettu jääkärikomppania harjoittelee osana ruotsalaista prikaatia.

Pääkalustona ovat panssaroidut miehistönkuljetusajoneuvot Patrian XA-203 Pasit. Harjoitus on osa Suomen ja Ruotsin välistä sotilaallista yhteistyötä.

Merivoimista Trident Junctureen osallistuu Uudenmaan prikaatin rannikkojääkärikomppania (ATU) Norjassa. Komppanian vahvuus on noin 80 sotilasta. Northern Coasts -harjoitukseen osallistuvien laivasto- ja rannikkojoukkojen vahvuus on noin 1800.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos tukee harjoituksen logistisia järjestelyjä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Trident Juncture 18 on Naton niin sanottu korkean näkyvyyden harjoitus, joita Nato järjestää kolmen vuoden välein. Harjoitukseen osallistuu kaikkiaan yli 40 000 sotilasta noin 30 maasta.

Suomi toimii harjoituksessa kumppanimaan roolissa. Osallistumisen tavoitteena on vahvistaa kansallista puolustuskykyä ja parantaa kansainvälistä yhteistoimintakykyä. T.T.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: