Yhdysvallat tuo Suomeen erikoisjoukkoja sekä CH-47 Chinook ja UH-60 Black Hawk -helikoptereita

Chinook_1Utin jääkärirykmentti järjestää kahdenvälisen erikoisjoukkoharjoituksen Yhdysvaltojen kanssa Suomessa 27. kesäkuuta - 31. heinäkuuta 2022. Harjoitukseen osallistuu myös ilmailujoukkoja, jotka tukeutuvat Satakunnan lennoston tukikohtaan. Lentoposti.fi kertoi asiasta 15. kesäkuuta. Nyt Maavoimat vahvistaa Suomeen saapuvan CH-47 Chinook ja UH-60 Black Hawk -helikoptereita.

Harjoituksen tavoitteena on kehittää suomalaisten erikoisjoukkojen suorituskykyä sekä parantaa kykyä toimia yhdessä kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Erikoisjoukkoharjoitukseen liittyvää toimintaa on eteläisessä Suomessa, maalla, merellä ja ilmassa. Harjoitukseen liittyy helikopterien lentotoimintaa.

UTJR_NH90_SOFHarjoitukseen osallistuu henkilöstöä Puolustusvoimista, Rajavartiolaitoksesta ja Yhdysvaltojen erikoisjoukoista yhteensä noin 175 sotilasta. Kansainvälisten joukkojen osuus on noin 60 henkilöä. Sekä suomalaiset että yhdysvaltalaiset asettavat harjoitukseen venekalustoa, joka soveltuu ryhmien kuljettamiseen.


Kansainvälistä helikopteritoimintaa Maavoimien
harjoituksissa

 Utin jääkärirykmentti järjestää 19. heinäkuuta – 12. elokuuta harjoituksen, johon osallistuu Yhdysvaltojen Maavoimien ilmailun joukkoja. Harjoitus parantaa joukkojen ja menetelmien yhteensopivuutta ja yhteistoimintaa.

UH60net_ISAF_USARMYLentotoiminta liitetään osaksi Maavoimien kokonaisharjoittelua Kaartin jääkärirykmentin, Porin prikaatin ja Jääkäriprikaatin johtamissa harjoituksissa.

Yhdysvaltalaiseen harjoitusosastoon kuuluu noin 40 sotilasta, kaksi CH-47 Chinook-helikopteria ja kaksi UH-60 Black Hawk-helikopteria. Ilmailun kalusto ja henkilöstö tukeutuvat maassa olonsa aikana Satakunnan Lennoston tiloihin ja alueisiin. Suomalaiset operoivat harjoituksessa NH90-kuljetushelikopterikalustolla. 

northerngriffin_rvn_0317_7US Armyn Boeing MH-47G Chinook -kopterit ovat vierailleet Suomessa ainakin vuonna 2017, kun Lapissa järjestettiin Northern Griffin 2017 -erikoisjoukkoharjoitus. Tuolloin Suomessa vieraili myös erikoisjoukkojen

 Lockheed Martin MC-130J Commando II -kuljetuskone. 

Suuri kaksiroottorinen MH-47G on tarkoitettu nimenomaan erikoisjoukkojen käyttöön. Sen varustukseen kuuluu mm. ilmatankkauspuomi ja monipuolinen omasuojajärjestelmä.

Yhdysvallat oli mukana erikoisjoukoillaan ja Sikorsky MH-60s-helikoptereillaan mukana myös Northern Griffin 18 -harjoituksessa. 

Joukkojen ja materiaalin kuljetuksiin käytettiin tuolloin Boeing C-17A Globemaster III - sekä Lockheed Martin C-130 Hercules -kuljetuskoneita.

 Molemmat nyt toteutettavat harjoitukset kuuluvat Maavoimien kesän 2022 täydentävään kansainväliseen koulutus- ja harjoitustoimintaan. MH

Lue myös: