Yhdysvaltain Ilmavoimat osti kaksi Boeing 747-8 Jumboa uusiksi Air Force One -koneiksi

airforce_one_747_8_boeingYhdysvaltain Ilmavoimat on solminut sopimuksen, jonka mukaan se ostaa Boeingilta kaksi Boeing 747-8 intercontinental -matkustajakonetta. Ne on määrä modifioida korvaamaan presidentin käytössä olevat ikääntyvät VC-25A -koneet. Uuden Air Force Onen on määrä olla käytössä vuonna 2024.

Ilmavoimat julkisti sopimuksen kahden kaupalliseen liikenteeseen suunnitellun Boeing 747-8i -matkustajakoneen ostosta 4. elokuuta. Nyt ostetut koneet N894BA ja N895BA olivat alunperin menossa vuonna 2015 konkurssiin ajautuneelle venäläiselle Transaerolle. Ratkaisulla haetaan erityisesti kustannustehokkuutta.

"Sopimus on merkittävä askel kustannustehokkaan ohjelman varmistamiseksi. Hankkeen edetessä haetaan edelleen kustannussäästömahdollisuuksia", kommentoi Ilmavoimien apulaishankintajohtaja Darlene Costello.

Boeingilta on jo aiemmin pyydetty suunnittelu, modifiointi ja koelentopakettia kahden presidentin käyttöön tulevan koneen valmistamisesta. Varsinainen sopimus niistä tehdään myöhemmin. Suunnitelmien mukaan koneiden muutostyöt alkaisivat vuonna 2019 ja IOC (Initial Operational Capability) -kyky on määrä saavuttaa vuonna 2024.

"Koneiden hankinta on valtava askel ikääntyvien VC-25A-koneiden korvaamiseksi. Sopimus pitää meidät edelleen aikataulussa muutosten ja koelentojen osalta vuoden 2024 valmiutta ajatellen", sanoi PAR Presidential Aircraft Recapitalization) -ohjelman johtaja kenraalimajuri Duke Richardson.

Valkoinen talo vahvisti maaliskuussa 2017 minimivaatimukset presidentin tarpeisiin vaadittavilta ns. Air Force One -koneilta. Kyseinen tunnus ei kuitenkaan ole koneen virallinen nimi vaan presidenttiä kuljettavan koneen käyttämä radiokutsu.

Koneille tehtävät muutokset liittyvät kommunikaatio- ja sähköjärjestelmiin, sairaalatoimintoihin sekä sisustukseen. Mukana ovat myös omasuojajärjestelmät sekä autonomiset toiminnot maaoperaatioissa.

Koska koneet on ostettu kaupallisten menetelmien mukaisesti ei hintaa tai muita yksityiskohtia olla julkistamassa lainkaan. Hinta tulee aikanaan näkymään osana kokonaishankintaa vaatimusten mukaisesti. Boeingin  hinnaston mukaan yhden 747-8I-koneen keskihinta oli noin 378,5 miljoonaa dollaria.

Kyseiset koneet ovat olleet varastoituna pitkään eikä Boeing ollut saanut asiakkaitaan kuten Lufthansaa ja Iran Airia kiinnostumaan niistä. MH

Lue myös: