Airbus esitteli ACJ TwoTwenty -liikesuihkukoneen - 73 neliömetriä omaa räätälöitävää matkustamotilaa

ACJ220_loungeAirbus Corporate Jets esitteli 6. lokakuuta uuden erittäin suurten liikesuihkukoneiden luokkaan kuuluvan Airbus A220 -koneeseen perustuvan ACJ TwoTwenty (220) -koneen. Avausasiakas on Comlux, joka on myös Airbusin partneri uuden version matkustamomuutoksissa.

Airbusin julkistama ACJ TwoTwenty -liikesuihkukone perustuu ns. puhtaalta pöydältä suunniteltuun uuteen Airbus A220-100 -koneeseen (entinen Bombardier C Series). Konetyypissä on myös täysin uudet ja polttoainetehokkaat Pratt & Whitney PurePower PW1500G -moottorit. Valmistajan mukaan uusi versio luo kokonaan uuden lentokoneluokan, kun se aloittaa erittäin suurten liikesuihkukoneiden segmentin.

IMG_20180710_124755"Suurten matkustamoiden kysyntä on kasvussa. Viimeisten kymmenen vuoden aikana liikesuihkukoneiden koko on kasvanut 20-30 prosenttia", sanoi Airbus ACJ:n johtaja Benoit Defforge.

Liikesuihkukoneversiona A220 tarjoaa jopa 10 500 kilometrin toimintamatkan ja mahdollistaan yli 12 tunnin lennot. Peruskoneen maksimi lentoonlähtöpainoa (MTOW) on kasvatettu. Myös polttoainekapasiteettia on kasvatettu 5,5 tonnilla lisätankkien avulla.

Suunnitelmissa on myös 180-minuutin ETOPS-hyväksyntä (Extended Range Operations) liikesuihkukoneversiolle. Tämä mahdollistaa konetyypille laajemman ja suoremman reittiverkoston, kun lähin varakenttä voi olla jopa kolmen tunnin matkan päässä. A220-100 -koneen ACJ-versio mahdollistaisi siten esimerkiksi suorat lennot Lontoosta Los Angelesiin, Moskovasta Jakartaan, Tokiosta Dubaihin sekä Pekingistä Melbourneen.

ACJ220_clubMyös koneen paineistusjärjestelmää muutetaan siten, että matkustamon korkeus olisi normaalia alhaisempi eli maksimissaan hieman alle 6000 jalan korkeutta vastaava. Se lisää huomattavasti matkustusmukavuutta pitkillä lennoilla. Vastaavaa matkustamokorkeutta tarjoaa myös Airbusin A350 XWB -laajarunkokone.

 Airbus A220-100 -koneen matkustamomuutoksista vastaa Comlux. Työ toteutetaan Airbusin ACJ-hyväksytyssä Comluxin  Indianapolisin toimipisteessä, jolla on kokemusta VIP-matkustamoiden rakentamisesta sekä päivityksistä. Comlux on ensimmäisen 15 matkustamon osalta ACJ-ohjelman kumppani.

"Comlux on reilun kymmenen vuoden ikäinen yhtiö ja se on muokannut aiemmien ACJ-koneita A319, A320, A321, A330. Muutostöitä on näiltä osin tehty jo kolmetoista kappaletta", kommentoi Comluxin johtaja Richard Gaona.

ACJ220_bedComlux tarjoaa laajan valikoiman matkustamoratkaisuja ACJ TwoTwenty -koneisiin. Vaihtoehtojen listalla on lounge-tiloja, yksityisiä viihdehuoneita, kylpyhuoneellisia sviittejä, makuuasentoon kääntyviä matkustajaistuimia, täysikokoisia jättisänkyjä ja vaikka seisomakorkeuden tarjoavia sadesuihkuja sekä viimeisimpiä yhteys- ja viihdejärjestelmiä.

Matkustamon ikkunat on toteutettu nykyaikaisesti elektrokromaattisella lasilla eli ne saa tarvittaessa tummennettua eikä perinteisiä ikkunansuojuksia tarvita. Matkustamon valaistus puolestaan toteutetaan LED-tekniikalla. Koko matkustamossa on kattava wifi-verkko ja internet-yhteys on toteutettu Ku-taajuusalueen satelliittiyhteydellä.

ACJ TwoTwenty -liikesuihkukone tarjoaa kaikkiaan 73 neliömetriä lattiatilaa, joka voidaan jakaa kuudeksi erilliseksi VIP-tilaksi. Esittelyversiossa koneen sisääntulossa on baari ja pieni keittiö, josta kuljetaan lounge-tilaan ja edelleen olohuonemaiseen matkustamotilaan. Sitä seuraa kokoushuone ja sviitti, josta on suora pääsy suihkulla varustettuun kylpyhuoneeseen. Matkustamo tarjoaa työtilaa, ruokatilaa tai lepopaikkoja kaikkiaan jopa 18 matkustajalle.

ACJ220_cabinComlux on myös ACJ TwoTwenty -liikesuihkukoneen avausasiakas kahden koneen tilauksella. Ensimmäinen ACJ TwoTwenty -liikesuihkukone on määrä toimittaa Comlux Aviationin käyttöön alkuvuodesta 2023.

Airbusilla on lisäksi tilaus neljästä koneyksilöstä vielä nimeämättömiltä asiakkailta.

Airbus on toimittanut asiakkailleen yli 200 ACJ-konetta eri kokoluokissa. Niillä on lennetty kaikilla mantereilla Antarktis mukaanluettuna.

ACJ TwoTwentyn kilpailijoita ovat esimerkiksi Bombardier Global 7500, jonka toimintamatkaksi luvataan 14 260 kilometriä sekä Gulfstream G700 13980 kilometrin toimintamatkalla. Niiden molempien matkalentonopeus on myös suurempi. Matkustamon kooltaan ACJ TwoTwenty sen sijaan on merkittävästi suurempi. Hintalapuiltaan nämä liikesuihkukoneet osuvat samaan noin 70-80 miljoonan dollarin haarukkaan. MH

Lue myös: