Finnair ja China Southern Airlines ovat aloittamassa strategisen yhteistyön

China_Southern_A321_taxiingFinnair ja China Southern Airlines ovat solmineet aiesopimuksen keväällä 2019 alkavasta  strategisesta yhteistyöstä sekä viranomaishyväksynnän vaativasta codeshare-yhteistyöstä Kiinan Guangzhousta. Kyseessä on merkittävä yhteistyöavaus Finnairille.

Finnair ja China Southern pyrkivät alkamassa olevalla pitkäkestoisella yhteistyöllä parantamaan tuottavuutta ja kilpailukykyä markkinoilla sekä palvelemaan asiakkaitaan paremmin.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun China Southern on sopinut yhteistyöstä pohjoismaisen lentoyhtiön kanssa. Muutos täyttää Pohjois-Euroopan kohdalla olleen aukon kiinalaisyhtiön maailmanlaajuisessa verkostossa. Nykyisin China Southernin kohteita Länsi-Euroopassa ovat Lontoo, Pariisi ja Frankfurt.

Finnair_A350_TO"Olemme ilahtuneita uudesta yhteistyöstä China Southern Airlinesin kanssa. Heidän merkittävän laaja reittiverkostonsa ja Guangzhoun uusi terminaali tarjoavat asiakkaillemme mukavuutta ja vaihtoehtoja Finnairin verkoston ulkopuolelle Kiinaan ja Australaasiaan.",sanoo Finnairin verkostonsuunnittelusta vastaavaa johtaja Christian Lesjak. 

Codeshare-sopimuksen on määrä alkaa 22. huhtikuuta 2019, mutta se vaatii vielä viranomaishyväksyntöjä. Yhteistyö kattaisi Helsinki-Vantaan ja Guanzhoun kautta 15 kohdetta Euroopassa, kahdeksan Kiinassa, kahdeksan Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Finnair ja China Southern selvittävät myös yhteistyön laajentamista.

"Odotamme yhteistyömme kehittyvän jatkossa, jonka myötä saamme asiakkaillemme uusia etuja ja palveluita", päättää Lesjak.

Finnair_A350_LWCKyseessä on merkittävä yhteistyöavaus 19 Aasian ja noin 100 Euroopan kohteeseen lentävälle Finnairille. Kiinassa Finnairin verkostossa on nykyisin seitsemän kohdetta. Ne ovat Peking, Shanghai, Chongqing, Xian, Guangzhou, Nanjing sekä Hongkong.

Finnair palasi Guangzhoun reitille kesällä 2016. Kapasiteettia on tarkoitus kasvattaa jälleen ja kesäkaudella 2019 Guangzhouhun lennetään A350-900 -koneella neljästi viikossa, mikä tarkoittaa 16 prosentin kapasiteetin lisäystä kesäkauteen 2018 verrattuna. Myös Hongkongiin lennetään tuolloin kahdesti päivässä A350-koneilla.

China Southern Airlines on Kiinan suurin lentoyhtiö yli 800 koneen laivastolla ja maailmanlaajuisesti se työllistää 100 000 ihmistä. Laivaston koolla mitattuna kyseessä on Kiinan suurin ja maailman kolmanneksi suurin lentoyhtiö. Yhtiö vastaanotti mm. Kiinan ensimmäisen Boeing 787 Dreamlinerin. Laivastoon kuuluu myös mm. Airbus A380 -koneita ja tilauksessa on myös A350-koneita.

China Southern lentää päivittäin yli 3000 lentoa 224 kohteeseen 40 eri maassa. Skytrax vertailussa kiinalaisyhtiö on saanut neljä tähteä.

China_Southern_landing_sideNykyisin China Southern kuuluu Skyteam-allianssiin, mutta se on joulukuussa 2018 ilmoittanut päättävänsä yhteistyön Skyteamin kanssa ja on ollut halukas siirtymään Oneworldiin. Tämän saattaa kuitenkin estää samalla alueella toimiva nykyinen Oneworldin jäsen Cathay Pacific Airlines.

China Southern jatkaa joka tapauksessa yhteistyön vahvistamista Oneworld-yhtiöiden kanssa kahdenvälisillä sopimuksilla. Finnairin ohella yhteistyötä vahvistetaan ainakin American Airlinesin kanssa, joka on myös Finnairin vahva kumppani.

Lue myös: