Hornet tunnisti Su-27-hävittäjät Suomenlahdella - tiivistysvanat näkyivät etelärannikolla

su27_0119_4_ilmavoimatIlmavoimat teki torstaina 24. tammikuuta operatiivisen lennon Suomenlahdelle noin kello 11.30. Suomalainen Boeing F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä tunnisti kaksi Venäjän ilmavoimien Suhoj Su-27 -hävittäjää (NATO-koodi Flanker) kansainvälisessä ilmatilassa.

Alueloukkausta ei kuitenkaan tapahtunut ja hävittäjät pysyivät kapeassa kansainvälisessä ilmatilassa Suomenlahden yllä. Normaaliin tapaan hävittäjän ohjaaja otti tunnistuskuvat venäläiskoneista ja Ilmavoimat julkaisi ne.

Kuvien perusteella lennolla oli siniseksi naamiomaalattu koneyksilö RF-92423 (punainen 18, kuvassa alla). Toisen Su-27-hävittäjän tunnuksia ei voi julkaistuista kuvista erottaa. Koneiden ripustimissa ei ole ohjuksia.

Koneiden tiivistysvanat olivat poikkeuksellisen laajasti nähtävissä Suomen eteläisellä rannikolla kirkkaassa pakkassäässä kun suihkumoottorien pakovirtauksen vesihöyry tiivistyy näkyväksi (otsikkokuvassa).

su27_0119_1_ilmavoimatRuotsin puolustusvoimat puolestaan kertoo, että kolme venälästä sotilasilma-alusta loukkasi sen ilmatilaa viime lauantaina 19. tammikuuta. Ilmassa oli Iljushin Il-20 -tiedustelukone ja kaksi sitä saattavaa Suhoj Su-27 -hävittäjää.

Koneet olivat lyhyen aikaa Ruotsin ilmatilassa Itämeren yllä Karlshamnin eteläpuolella. Tiedotteesta ei käy ilmi kävivätkö ruotsalaiset JAS 39 Gripenit tunnistamassa venäläiskoneita.

Vastavuoroisesti Venäjä kertoo lähettäneensä Su-27-hävittäjän tunnistamaan Itämerellä lentävää ruotsalaista Gulfstream IV SP -signaalitiedustelukonetta (S 102B Korpen). Tapauksen päivämäärä ei ole tiedossa.

Signaalitiedustelukoneiden lennot Itämerellä ovat rutiinitoimintaa. Torstaina 24. tammikuuta alueelle lensi myös harvinaisempi vieras, Yhdysvaltain merivoimien Boeing P-8 Poseidon -meritoimintakone. T.T.

Suomen Ilmavoimien mukaan vuonna 2018 Venäjän lentotoiminta kansainvälisessä ilmatilassa Suomenlahden yllä oli viime vuosien keskimääräisellä tasolla. Lue tammikuinen uutisemme aiheesta alla olevasta linkistä: