Ilmavoimien Hornet pudotti GPU-sarjan JDAM-täsmäpommeja Lapissa

Hornet_JDAMIlmavoimat toteutti ilmasta-maahan koepudotuksia 8.-12. kesäkuuta 2015 Rovajärven ampuma-alueella Lapissa. Tehtävät suoritettiin F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjillä käyttäen aseistuksena eri kokoisia JDAM-täsmäpommeja.

Tarkoituksena oli todentaa asejärjestelmän toimivuus ja tehokkuus erityyppisiä kohteita vastaan sekä testata logistinen ketju, toimintaperiaatteet ja ohjeistus. Ammunnoista vastasi Satakunnan lennosto Lapin lennoston tukemana.

Viikon aikana pudotettiin Boeingin valmistaman JDAM-pommin eri versioita GBU-38, GBU-32 ja GBU-31 (Guided Bomb Unit). Otsikkokuvassa on GBU-31:n ja GPU-38:n harjoitusversiot (sininen pommirunko).

JDAM-pommit ovat IlmavoimIlmavoimien McDonnell Douglas F/A-18C -hävittäjä varustettuna JDAM-täsmäpommilla (vasemmassa siivessä), JSOW-liitopommilla ja Liien käytössä olevia GPS-ohjautuvia täsmäpommeja. Niiden taistelukärkenä toimii joko Mk84-sirpalepommi (GBU-31V1), Mk83-sirpalepommi (GBU-32), Mk82-sirpalepommi (GBU-38) tai BLU-109 -tunkeumapommi (GBU-31V3).

JDAM (Joint Direct Attack Munition) käsittää pommirungon perään asennettavan ohjautusyksikön ja mahdolliset ilmanohjaimet.

Ilmav_JDAM_1Ilmasta tapahtuvaa laukaisua varten JDAM kiinnitetään hävittäjäkoneen siipiripustimeen. Irtoamisen jälkeen pommi hakeutuu ohjelmoituun maalipisteeseen inertia- ja GPS-suunnistusjärjestelmän avulla.

Pudotukset onnistuivat erinomaisesti. Organisaatio, koneen järjestelmät ja aseet toimivat suunnitellulla tavalla ja täyttivät asetetut suorituskykyvaatimukset. 

Ilmav_JDAM_3Koelennot liittyivät Ilmavoimien Hornet-kaluston elinkaaripäivityksen (MLU2, Midlife Update)) yhteydessä luotavaan ilmasta-maahan -iskukykyyn.

Kokeilutapahtuma oli osoitus eri joukkojen ja puolustushaarojen välisestä onnistuneesta yhteistyöstä. Maastosta maaleja koneelle osoitti JTAC-tulenjohtaja (Joint Terminal Attack Controller, kuvassa oikealla).

Juttua muokattu 17. kesäkuuta 16.17: lyhenteitä ja käsitteitä tarkennettu