Kelluu aloittaa kuvaukset Tampereella sään salliessa jo maanantaina 28. huhtikuuta. Kaupungin mukaan kuvaukset toteutetaan siten, ettei lopputuloksesta voi tunnistaa ihmisiä. Myös aluevalvontalaki huomioidaan sen asettamien rajoitteiden osalta. "Ilmalaivamme keräävät dataa, joka lähetetään tieturvallisesti pilvipalveluihimme. Vaikka data tarjoaa tarkan analyysin ihmismassoista, ei siinä näy tunnistettavasti ihmisiä. Korkearesoluutioiset kameramme tallentavat kyllä hyvin ympäristön, mutta niihin tallentuva materiaali ei tule julkiseen käyttöön vaan käytetään digitaalisen kaksosen muodostamiseen", kertoi Kelluun järjestelmäarkkitehti Pauli Järviluoto.
Kelluun ilmalaiva, on joustava puolijäykkä 11-metrinen komposiittirakenteinen vetytäytteinen ilma-alus, jonka massa on noin 20-30 kg. Voimanlähteenä on peräpropulsion yksi kääntyvä potkuriyksikkö. Ilmalaivan rungossa on muutama vakaaja mutta ei liikkuvia ohjainpintoja. Kelluun mukaan ilma-alus on erittäin ketterä ja suorituskykyinen lähes nollanopeudesta lähtien. Ilmalaivalla lennetään maksimissaan noin 50 km/h, mutta taloudellinen matkalentonopeus on hieman tätä pienempi. Kuvausten aikana optiminopeus noin 20-30 km/h. Toiminta-aikaa ilma-aluksella on noin 18 tuntia. Optimioloissa teoreettinen maksimi päivää kohti muutama sata kilometriä. Se tarkoittaisi lentoa noin 25 km/h nopeudella kymmenen tunnin aikana siirtolentoineen. Kuvauksia toteutetaan sääolosuhteiden salliessa. Valoa tarvitaan riittävästi ja pilvipoutainen sää tuo haasteita juuri valon riittävyyden osalta. Myös tuuli tuo omat vaikutuksessa. Kelluun ilmalaivalle 4-5 m/s tuuli on pinnalla vielä ihan perustapaus ja korkeammalla 9 m/s tuuliolosuhteet ovat vielä lennettävissä. Yksi vaativimmista haasteita tuo kuitenkin lämpösäteily, sillä termiikit voivat aiheuttaa jopa 5-6 m/s pystyvirtauksia. Kelluu operoi ilmalaivoja BVLOS-sääntöjen (Beyond Visual Line of Sight) mukaisesti eli lennot voidaan toteuttaa ilman suoraa näköyhteyttä ilma-alukseen. Kelluun ilmalaivoista ei aiheudu meluhaittaa jonka lisäksi ne ovat päästöttömiä. Kelluun ratkaisu hyödyntää uusimpia algoritmeja ja mahdollistaa laajojen alueiden mallintamisen korkealla resoluutiolla tarkasti ja tietoturvallisesti. Kelluu myy asiakkailleen ilmalaivajärjestelmien sijaan palvelua ja tietoa. Kelluu on toteuttanut vastaavan mallinnuksen Joensuun keskustasta. Kelluun ilmalaivoilla lennetään lisäksi mm. erilaisien kohteiden tarkistuksia ja skannauksia. Tällaisia kohteita ovat metsä- ja maatalouskuvaukset sekä Kaivosteollisuus, jolle voidaan mitata läjitysten tilavuuksia. Myös viranomaiskäyttöä ilma-aluksella on laidasta laitaan. Myös tiedonsiirto suoraan taivaalta maa-asemalle onnistuu. Tampereen kaupunki haluaa hyödyntää uusia teknologioita innovatiivisesti muun muassa kaupunkisuunnittelussa ja kaupunkilaisten osallistamisessa. Kuvausten avulla kaupungista muodostetaan ns. digitaalinen kaksonen kaupunkisuunnittelun avuksi. "Suuret alukset voivat herättää kaupunkilaisissa ihmetystä ja uteliaisuutta. Kuvausten avulla kaupungista saadaan tarkka 3D-virtuaalimalli, josta on paljon hyötyä tulevaisuuden palvelujen suunnittelussa. 3D-mallin avulla voimme esimerkiksi suunnitella jatkossa paremmin kunnostustarpeita, osallistaa kaupunkilaisia suunnitteluun ja hahmottaa muuttuvan kaupungin kehitystä, sillä mallin avulla voimme hahmottaa ympäristöä moniulotteisesti", kertoi Tampereen kaupungin kilpailukyky- ja innovaatioryhmän johtaja Teppo Rantanen.
Digitaalisten kaksosten avulla aiotaan tukea kaupungin elinvoimaa, esimerkiksi tarjoamalla yrityksille ja kaupunkilaisille tietoa ruuhkien ennakoinnista ja mallintamaan kaupungin ihmisvirtoja. Kaupunkien virtuaalisen ja fyysisen maailman limittymistä kutsutaan citiverseksi.
|
|||