Mallet Strike -ilmapuolustusharjoitus Lohtajalla - mukana Patriot-osasto ja ilmasta-ilmaan -toimintaa

Patriot_bundeswehr_1Lohtajan ampuma- ja harjoitusalueella järjestetään 14.–23. toukokuuta 2024 kansainvälinen ADEX Mallet Strike 1/24 -ilmapuolustusharjoitus. Kaksivaiheiseen harjoitukseen osallistuu joukkoja Maa-, Meri- ja Ilmavoimista. Mukana on myös Saksan Flugabwehrraketengruppe 21:n Patriot-ilmatorjuntaohjusryhmä.

ADEX Mallet Strike -harjoituksen (Air Defence Exercise) ampumavaihe  toteutetaan 14.–18. toukokuuta Maa- ja Merivoimien ilmatorjunta-aseilla sekä Ilmavoimien ilmasta ilmaan ammunnoin. 

HN_lakeuksien_yllaTämän jälkeen harjoitus etenee välillä 19.–23. toukokuuta toteutettavaan ilmaoperaatioiden torjuntavaiheeseen. Harjoituksen johtaa ilmatorjunnan tarkastaja eversti Mano-Mikael Nokelainen.

Harjoituksen tavoitteena on kehittää reserviläisten, varusmiesten sekä kantahenkilökunnan osaamista ilmatorjunnan sekä ilmapuolustuksen eri tehtävissä operatiiviseen tehtävään harjaantumiseksi. Harjoitus on ilmatorjuntajoukkojen vuoden 2024 tärkein harjoitus.


Patriot-ilmatorjuntajärjestelmä ensimmäistä kertaa Suomeen

Patriot_bundeswehr_2ADEX Mallet Strike 1/24  -ilmapuolustusharjoitukseen osallistuu noin 1700 taistelijaa Maa-, Meri- ja Ilmavoimista. Harjoituksessa käytettävään kalustoon kuuluu noin 350 ajoneuvoa, noin 20 lentokonetta, kaksi helikopteria, kolme Merivoimien alusta sekä Maa- ja Ilmavoimien lennokkikalustoa. Kotimaisten joukkojen lisäksi harjoitukseen osallistuu Patriot-osasto Saksasta.

Ilmapuolustusharjoitus on ensimmäinen Saksan ja Suomen Nato-yhteistyössä toteuttama harjoitus, johon Bundeswehr lähettää ilmatorjuntaohjusryhmän. Suomeen odotetaan saapuvaksi Flugabwehrraketengruppe 21, joka tukeutuu Rostockin läheisyydessä sijaitsevaan Sanitzin tukikohtaan. Suomeen saapuvan osaston koko on noin 120 henkilöä ja mukana saapuu Patriot-järjestelmä tarvittavine varusteineen.

Raytheon Patriot -ilmatorjuntajärjestelmä suojaa hävittäjiltä, helikoptereilta ja ohjuksilta jo pitkiltä etäisyyksiltä. Järjestelmän viimeisimmässä kehitysversiossa mukana GaN-pohjainen (Gallium-nitraatti) AESA-tutka ja esimerkiksi Patriot PAC-2 GEM-T -ohjusten kantama on yli 70 kilometriä ja korkeusulottuvuus yli 24 kilometriä. Minimi lentoaika kohteeseen on alle yhdeksän sekuntia ja pisimmillään lentoaika on kolme ja puoli minuuttia. Patriot-järjestelmä on ainakin 13 eri valtion käytössä.


Ilmatilaa varattu Kemistä Vaasaan lentopinnalle 660 saakka - älä tähystä ilmamaaleja

MalletStrike24_2ADEX Mallet Strike 1/24 -harjoituksen käyttöön on varattu laajasti ilmatilaa Kemi-Torniosta Vaasaan saakka mukaanlukien merialueita Pohjanlahdella. Koko ampuma-alue eristetään 13.5. kello 16.00 - 23.5. kello 12.00 väliseksi ajaksi.

Vaarallinen alue ulottuu etelässä Hakunti-Paskalaaka-Tankar -linjalle, josta länteen 20 km ja luoteeseen 26 km. Lännessä Vattajanniemen rantaviivasta 60 km luoteeseen. Idässä Ohtakariin, josta 70 km koilliseen Piehingin tasalle ja sieltä 65 km luoteeseen.

Puolustusvoimat ampuu Lohtajan Vattajanniemellä  ilmatorjunta-aseilla 14.5. kello 07.00 - 18.5. kello 24.00 välisenä aikana ja suorittaa 2A-luokan lennokkitoimintaa 14. – 22.5.2024 välisenä aikana. Tällaisia 2A-luokan lennokkeja ovat Banshee- ja Snipe-järjestelmät. Harjoituksessa ammutaan lisäksi ilmatorjuntatykeillä 17.5. poikkeuksellisesti kello 00.00 - 03.00 ja 18.5. kello 00.00 - 03.00.

Silmäturvallisuuden takia ilmamaalin tähystäminen optisilla laitteilla on kielletty.

MalletStrike24_1Ilmatilavaraukset yltävät aina lentopinnalle 660 saakka. Huomioitavaa on myös se, että harjoitukseen liittyvää lentotoimintaa suoritetaan myös osa-alueiden alapuolella valvomattomassa ilmatilassa.

Lohtajalle on perustettu tilapäinen EFD883A ja EFD883B lennokkitoimintaa varten. Alueella lentävällä miehittämättömällä ilma-aluksella ei ole sille varatulla vaara-alueella väistövelvoitetta muuhun ilmaliikenteeseen. Kyseiset vaara-alueet yhdistyvät harjoituksen muihin aluevarauksiin.

Harjoitustoiminta saattaa aiheuttaa muulle ilmaliikenteelle reitti-, korkeus- tai aikarajoituksia. Ne kohdistuvat erityisesti Kokkola-Pietarsaaren lentoasemaan, joka jää kokonaan harjoitusalueen sisäpuolelle. MH