Yhdysvaltain Ilmavoimien (USAF) nelimoottorinen kuljetuskone Boeing (McDonnell Douglas) C-17 Globemaster III on ensimmäistä kertaa esillä lentonäytöksessä Suomessa. Se siipien kärkiväli ja rungon pituus ovat yli 50 metriä. Koneen sivuvakaaja nousee lähes 20 metrin korkeudelle. C-17 pystyy kuljettamaan valtavassa rahtiruumassaan mm. M1 Abrams -panssarivaunuja. Rahtiruuman sisäpituus on lähes 30 metriä. Kone voi kuljettaa lähes 80 000 kg rahtia, joka lastataan perärampin kautta.. Globemaster III on suunniteltu operoimaan erityisesti lyhyiltä huonokuntoisilta kentiltä kuten hiekkakentiltä, siksi niitä käytetäänkin jatkuvasti Lähi-Idässä tukemaan USA:n maavoimia. C-17 kykenee pudottamaan rahtia ja laskuvarjojääkäreitä lennon aikana. Koneissa on lisäksi mm. järjestelmä jolla ne lentävät automaattisesti muodostelmassa pudotushetkellä.
Suomeen tuleva C-17 tulee Wright-Pattersonin lentotukikohdasta Ohiosta, Yhdysvalloista. Kone kuuluu USA:n Ilmavoimien reservin 445AW/89AS laivueelle eli konetta lentää ja operoi USA:n Ilmavoimien reservin miehistö. Tämä on ensimmäinen kerta kun Yhdysvaltain Ilmavoimien Reservin C-17-yksikkö osallistuu lentonäytökseen Suomessa ja koneen miehistön mukaan tiettävästi myös Euroopassa. Suomi on yksi kahdestatoista maasta, jotka ovat hankkineet yhteiseen käyttöön kolme C-17 ilmakuljetuskonetta Heavy Airlift WIng -hankkeessa. Strateginen ilmakuljetuskyky on kymmenen Nato-maan ja kahden rauhankumppanimaan, Ruotsin ja Suomen, yhteisohjelma. Se tuottaa jäsenmailleen sotilaallista strategista ilmakuljetuskykyä kriisinhallinnan ja kansallisen puolustuksen tarpeisiin. Ohjelmasta käytetään lyhennettä SAC, Strategic Airlift Capability. SAC-ohjelman tuottama suorituskyky perustuu jäsenmaiden hankkimiin kolmeen Boeing C-17A Globemaster III ilmakuljetuskoneeseen ja niiden tuki - ja huoltojärjestelmiin. SACin käytännön lentotoiminnasta vastaa Pápan lentotukikohtaan Unkariin sijoitettu Monikansallinen raskas lennosto, eli Heavy Airlift Wing (HAW). Lennoston henkilöstö koostuu noin 135 jäsenvaltion edustajista. Suomen osaston vahvuus lennostossa on neljä henkilöä.
Suomen lentotuntiosuus on 100 lentotuntia vuodessa. Koneiden suorituskyky mahdollistaa yhteensä noin 3 165 lentotuntia vuodessa. Turun Päälentonäytös 6.-7. kesäkuuta on ensimmäinen jossa C-17 on Suomessa esillä yleisölle. Sekä USAF:n että SAC:n koneet ovat aiemmin käyneet Suomessa rahtilennoilla, mutta yleisölle ei ole ollut aikaisemmin mahdollisuutta tutustua koneeseen. C-17-kuljetuskoneita käyttävät USA:n lisäksi Kanada, Australia, Britannia, Intia, Qatar, Kuwait, Yhdistyneet Arabiemiraatit. Kaikkiaan C-17-koneita rakennettiin 279 kappaletta, joista viimeinen valmistuu tänä vuonna. Tyypin suunnitteli alunperin McDonnell Douglas. Kun yhtiö liitettiin Boeingiin, C-17:n tuotanto jatkui edelleen vaikka siviilikoneohjelmat lopetettiin nopeasti.
|
|||