Moottorihäiriö palolennolla - Cessna 177 törmäsi pakkolaskun aikana sähkölinjaan

SAR_cessna_1(Päivittynyt 27.5. kello 12.30) Pelastuslaitos sai torstai-iltana 26. toukokuuta kello 17.10 hälytyksen ilmaliikenneonnettomuudesta Pohjois-Pohjanmaan Kärsämäellä. Metsäpalojen tähystyslennolla eli. ns. palolennolla ollut Cessna 177 (OH-CNN) oli törmännyt sähkölinjoihin suorittaessaan pakkolaskua. Koneeseen oli tullut lennon aikana moottorihäiriö. 

Cessna 177 -pienkone on ensitietojen mukaan ollut palolennolla, kun se on Kärsämäellä Luomajoentien läheisyydessä osunut sähkölinjoihin. Onnettomuuspaikka on noin 20 kilometriä Kärsämäen keskustasta itään.

Lentokoneen oikea siipi on murtunut läheltä kärkeä törmäyksestä voimajohtoon. Vasen siipi on katkennut koneen osuttua maahan. 

OH-CNN_110317Pelastuslaitoksen mukaan koneessa oli kaksi henkilöä ja he olivat poistuneet koneesta omin avuin.

Lentoposti.fi:lle raportoitujen tietojen mukaan onnettomuus olisi tapahtunut moottorihäiriötä seuranneen pakkolaskun loppuvaiheessa. 

 Aluehallintovirasto vahvisti palolennolla olleen pienkoneen yrittäneen pakkolaskua, joka suoritettiin hiekka-/soratielle. Kone osui laskeutuessaan sähköjohtoihin ja pakkolasku epäonnistui. Lentokone vaurioitui tapahtumassa pahoin. 

Onnettomuustutkintakeskus ei käynnistä tapauksesta alustavaa tutkintaa.

Palolennoilla on tapahtunut moottorihäiriöitä aiemminkin. Vuonna 2021 pienkone teki pakkolaskun maantielle Muoniossa ja vuonna 2018 Hyvinkään lentopaikalle. 

lentoreitit-ja-hatakeskusalueet_2021Metsäpalojen lentotähystys on lentokoneilla tapahtuvaa valvontaa maastopalojen havaitsemiseksi. Toiminnalla pyritään ehkäisemään maastopalojen leviäminen suureksi, havaitsemalla ne ajoissa. Maastopaloiksi luokitellaan mm. metsäpalot, ruohikkopalot ja turvetuotantoaluepalot.

Aluehallintoviraston mukaan harjoitustoiminta on käynnistynyt pelastuslaitosten ja tähystyslentojen osalta kesän 2022 osalta.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto järjestää metsäpalojen lentotähystyksen koko Suomessa. Lentoja tehdään 22 reitillä metsäpaloriskeihin perustuen huhti-syyskuun välisenä aikana. Lennot toteuttaa yleensä paikallinen ilmailukerho tai ilmailualan yritys.

Kaleva: Pa­lo­len­nol­la ollut pien­ko­ne putosi Kär­sä­mäel­lä ja osui säh­kö­joh­toi­hin men­nes­sään, ko­nees­sa ol­leil­le ei vakavia vammoja

Päivitys kello 23.17: Täsmennetty lentokoneen vaurioita ja lisätty rekisteritunnus. 

Päivitys kello 23.26: Lisätty tieto mahdollisesta moottorihäiriöstä. 

Päivitys 27.5. kello 12.30: Täsmennetty pakkolaskutilannetta

Lue myös: