NASA:n Mars-helikopteri Ingenuityn lennot päättyivät roottorivaurioon - lensi kolmessa vuodessa 72 kertaa

Ingenuity_1NASA:n Ingenuity-helikopterin lennot Marsin pinnalla on lennetty. Lähes kolme vuotta Marsin pinnalla lentäneelle helikopterille tapahtui tammikuussa 2024 roottorivaurio. Ingenuity suoritti huhtikuussa 2021 ihmiskunnan historian ensimmäisen kontrolloidun ja moottoroidun helikopterilennon toisella planeetalla ja operoi merkittävästi suunniteltua pidempään.

Ingenuityn roottori vaurioitui laskeutumisen yhteydessä 71:llä lennolla. Ingenuityä pyydettiin tekemään lyhyt pystysuora lento vielä 18. tammikuuta 2024, jotta sen sijainti saataisiin paikannettua edellisellä lennolla tapahtuneen hätälaskeutumisen seurauksena.

Ingenuity_2Ingenuityn 18. tammikuuta maahan lähettämän kuvamateriaalin mukaan yksi tai useampi sen roottoreista on vaurioitunut. Helikopteri on siis edelleen pystyssä ja se voi kommunikoida maahan. NASA julkisti helikopterille tapahtuneet vauriot ja vahvisti lentojen päättymisen 25. tammikuuta 2024.

Kyseisen viimeisen lennon tietojen mukaan helikopteri nousi 12 metrin korkeuteen ja leijui siinä noin 4,5 sekuntia ennen laskeutumistaan yhden metrin sekuntinopeudella Marsin pintaan.

Noin metrin korkeudessa Ingenuity menetti yhteyden marskulkijaan, joka toimii sen yhteyslinkkinä. Seuraavana päivänä yhteys helikopteriin saatiin jälleen muodostettua ja maahan saatiin lisätietoa lennosta. Kuvamateriaali, joka saapui maahan muutamia päiviä myöhemmin paljasti roottorivaurion. NASA:lla ei ole tiedossa syytä yhteyslinkin katkeamiseen eikä siitä missä asennossa Ingenuity on Marsin pinnalla.

NASA_Ingenuity_3Ingenuity laskeutui Marsiin helmikuussa 2021 NASA:n marskulkija Perseverancen kyydissä. Ensimmäisen lentonsa se suoritti Jezeron kraaterista 19. huhtikuuta 2021. Ingenuity oli auringonvalosta itsensä lataava pieni 1,8 kg:n painoinen helikopteri, jossa oli 1,2-metriset vastakkain pyörivät kaksoisroottorit.

Ingenuity onnistui lentämään Marsin pinnalla enemmän lentotehtäviä kuin oli suunniteltu. Alunperin Ingenuityn oli määrä lentää viisi koelentoa 30 päivän aikana. Operaatio onnistui yli odotusten ja Ingenuity lensi lähes kolmen vuoden eli noin 1000 Marsin päivän aikana 72 operaatiota, joiden aikana se lensi jopa 14 kertaa suunniteltua kauemmas. Kaikkiaan lentoaikaa kertyi reilut 128 minuuttia ja matkaa lennoilla taittui noin 17,7 kilometriä. Korkeimmillaan Ingenuity nousi 79 jalan eli noin reilun 24 metrin korkeuteen.

NASA_Ingenuity_PerseveranceIngenuityn lennot toivat kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n lentopaikkaluetteloon myös uuden kohteen, sillä Jezeron kraateri tunnetaan julkaisussa nelikirjaintunnuksella JZRO. MH

Lue myös: