Nokian Linnavuoressa harjannostajaiset - F135-moottoreiden kokoonpano- ja huoltotilahanke etenee

LM_enginecoverLockheed Martin F-35 -hävittäjien Pratt & Whitney F135-moottorien kokoonpano- ja huoltotilojen rakentaminen Nokian Linnavuoressa on edennyt aikataulussa, ja rakennushankkeen harjannostajaisia vietettiin perjantaina 14. maaliskuuta 2025. F-35 -hankkeen teollisen yhteistyön myötä Suomeen rakentuu kansainvälisesti katsoen poikkeuksellisia toimintoja, sillä yhteistyö sisältää kokonaisuuksia, joita ei aiemmin ole toteutettu Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Uudisrakennushanke on osa F-35 -hävittäjähankkeen teollisen yhteistyön kokonaisuutta. Syksyllä 2025 valmistuva kokoonpano- ja huoltohalli parantaa osaltaan Suomen tulevien F-35 -monitoimihävittäjien huoltovarmuutta.

"Nokialle Linnavuoreen rakentuva F135-moottorien huolto- ja ylläpitokyky ja sen myötä Suomeen muodostuva osaaminen vahvistaa F-35-järjestelmän sotilaallista huoltovarmuutta. Huoltokyvyn rakentuminen kotimaahan edesauttaa sitä, että Ilmavoimien F-35-hävittäjien moottorit kyetään pitämään toimintakunnossa kaikissa olosuhteissa", kommentoi puolustusministeri Antti Häkkänen.

Uusien tilojen rakennuttamisesta vastaa Puolustuskiinteistöt. Monikäyttöiset tilat tulevat Puolustusvoimien strategisen kumppanin Patrian käyttöön. Patria on jo vuosikymmenien ajan huoltanut ja korjannut Linnavuoressa useiden Puolustusvoimien järjestelmien moottoreita ja niiden komponentteja.

Linnavuoreen rakentuvien uusien tilojen bruttoala on 11 060 brm2. Rakennuksessa on teollisen toiminnan vaatimusten mukaista korkeaa hallitilaa sekä matalampi osa, johon sijoittuvat toimisto-, henkilöstö- ja sosiaalitiloja päivittäistä toimintaa varten sekä tarvittavat varasto- ja logistiikkaratkaisut.

Linnavuori_SenaattiRakennuspaikka sijaitsee Linnavuoressa ennestään rakentamattomalla alueella, joten tuotantolaitoksen lisäksi alueelle on rakennettu myös uutta alueinfraa, liikenneväyliä sekä muun muassa aluevalvonnan rakenteita kuten aitoja ja portteja. Hankkeen aluetöiden laajuus on noin 57 000 m2.

Ensi vaiheessa Suomessa käynnistetään moottorin ja sen apulaitteiden kokoonpanotyöt ja rakennus toimii tuotantotilana vuosina 2025-2030. Kokoonpano vaiheen päätyttyä rakennuksen käyttötarkoitus muutetaan moottorien huoltotilaksi 2030 alkaen. Huoltotoiminta jatkuu Nokialla Suomen F-35 -kaluston koko elinkaaren ajan.

Uudet kokoonpano- ja huoltotilat toteutetaan F-35 -toiminnan ja yhdysvaltalaisen moottorivalmistaja Pratt & Whitneyn asettamien tavoitteiden ja turvallisuusvaatimusten mukaisesti.

F-135_StandardAeroRakentamissuunnitelmia ja rakentamisen edistymistä on tarkasteltu säännöllisesti osapuolten kesken. Teollista yhteistyötä varten on varmistettu, että rakennukset ja rakenteet vastaavat moottoreiden valmistamisen ja huollon vaatimuksia. Kaikki tarkastukset on läpäisty hyvällä menestyksellä.

”Linnavuoren rakennushankkeessa on poikkeuksellisen paljon eri osapuolia ja heidän kanssaan on tarkasteltu säännöllisesti rakennussuunnitelmia ja rakentamisen edistymistä. Kaikki yhdysvaltalaisten tarkastukset on läpäisty menestyksekkäästi”, kertoi Puolustuskiinteistöjen toimitusjohtaja Matias Warsta.

“Yhteistyö Linnavuoren rakennushankkeessa kaikkien osapuolien välillä on ollut sujuvaa ja etenemme aikataulussa. Me Patriassa olemme iloisia ja ylpeitä siitä, että olemme rakentamassa ja kehittämässä uusia F-35-kyvykkyyksiä yhdessä, jota harjannostajaiset juhlistavat”, sanoi Patrian F-35 -hankejohtaja Petri Hepola.

Patria_logoPuolustuskiinteistöt toimii F-35 -hävittäjien edellyttämän infrastruktuurin ja kiinteistöjen rakennuttajana, mikä käsittää teollisen yhteistyön tilojen lisäksi rakennus- ja muutostöitä kaikissa Ilmavoimien tukikohdissa tämän vuosikymmenen aikana. Rakentajina toimivat alueelliset ja valtakunnalliset rakennusliikkeet. Tuotantotilan rakentamiskustannuksien on kerrottu olevan noin 46,1 miljoonaa euroa.

Linnavuoreen rakentuvat F-35 -hävittäjän F135-moottorin kokoonpano- ja huoltokyvyt ovat osa F-35 -hankkeen suoraa teollista yhteistyötä. Teollisen yhteistyön myötä Suomeen rakentuvat toiminnot ovat kansainvälisesti katsoen poikkeukselliset. F-35 -hankkeen teollinen yhteistyö sisältää kokonaisuuksia, joita ei aiemmin ole toteutettu Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Toinen keskeisin suoran teollisen yhteistyön projekti on laajamittainen F-35 -eturunkojen, laskutelineluukkujen ja muiden komponenttien valmistaminen F-35 -ohjelman käyttöön Patrialla Jämsän Hallissa sekä komponenttien huoltokyvyt.

F-35_lineup_110220F-35 -hankkeen teollisen yhteistyön pääpaino on suorassa teollisessa yhteistyössä, joka luo merkittäviä itsenäisiä huoltokykyjä ja huoltovarmuuden näkökulmasta vakuuttavaa osaamista kotimaiseen teollisuuteen sekä on kansantaloudellisesti merkittävä. Hankkeen teollisen yhteistyön kokonaisuuden arvioitu suora kotimainen työllisyysvaikutus on 4500 henkilötyövuotta ja välillinen 1500 henkilötyövuotta.

Teollisen yhteistyön tavoitteena on sotilaallisen maanpuolustuksen, valtion turvallisuuden ja yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen kannalta kriittisen puolustus- ja turvallisuusteollisen tuotannon, teknologian ja osaamisen kehittäminen ja ylläpito sekä kansallisen huoltovarmuuden parantaminen ja turvaaminen.

Lue myös: