Raytheonilta ja Northrop Grummanilta jälleen onnistunut laukaisu hypersoonisella HAWC-ohjuksella

HAWC_3Raytheon ja Northrop Grumman kertoivat 18. heinäkuuta suorittaneensa onnistuneesti toisen koelaukaisun ns. scramjet eli yliäänipatoputkimoottorilla varustetulla HAWC-ohjuksella (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept), joka lentää yli viiden Machin nopeudella. Osapuolet toimivat yhteistyössä Yhdysvaltain asevoimien tutkimusorganisaatio DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) ja Yhdysvaltain ilmavoimien USAF:n kanssa.

HAWC-ohjuksen toinen koelaukaisu hyödynsi ensimmäisen laukaisun jälkeen analysoituja tietoja. Nyt suoritettu laukaisu täytti ensisijaiset sekä toisisijaiset tavoitteet mukaanlukien taktisen kantaman kyvykkyyden osoittamisen.

"Koelaukaisu osoittaa, että olemme onnistuneet kehittämään nopeasti toimivan ja edukkaan scramjet-teknologian, joka perustuu ilmaa hengittäviin aseisiin. Toinen HAWC-koelaukaisu oli menestys ja merkittävä askel meille kansana kohti hypersoonisia järjestelmiä", kommentoi Raytheonin ohjusjärjestelmistä vastaava johtaja Colin Whelan.

HAWC-ohjus pudotettiin lentokoneesta, jonka jälkeen se kiihdytti hypersooniselle nopeusalueelle lentäen ennalta määrättyä reittiä, jonka tavoitteena oli rasittaa ohjuksen rakenteita ja näin varmistaa digitaalimallien suorituskykyrajoja.

Scramjet-moottori hyödyntää kovaa lentonopeutta ja puristaa sisääntulevan ilman palokammioon yhdistäen sen hiilivetypolttoaineen kanssa saavuttaakseen hypersoonisen lennon. Kyseisellä nopeusalueella tarkoitetaan yli viiden ja alle 10 Machin nopeutta.

Hypersoonisilla aseilla kuten HAWC-ohjuksella on määrä vaikuttaa kohteisiin perinteistä ohjusta nopeammin ja jopa mahdollisesti läpäistä ilmapuolustusjärjestelmät. Kohteensa hypersooninen ase voi tuhota pelkällä kineettisellä energialla ilman räjähdekärkeä. Uusien entistä nopeampien ohjusten havaitsemiseksi on kuitenkin jo kehitteillä uudenlaista tutkateknologiaa.

Raytheon ja Northrop Grumman ovat työskennelleet ohjushankkeen parissa vuodesta 2019 lähtien. Hankkeessa Northrop Grummanin scramjet-moottori on yhdistetty Raytheonin ilmaa hengittävään ohjukseen. Tavoitteena on kehittää Yhdysvalloilla uuden sukupolven taktinen ohjusjärjestelmä.

Toukokuussa 2022 myös koelaukaistiin onnistuneesti myös Lockheed Martinin valmistama hypersooninen AGM-183A ARRW -ohjus (Air-launched Rapid-Response Weapon).

Lue myös: