Venäläiskone loukkasi Suomen ilmatilaa

AN26net_SAF(päivittynyt) Venäläinen sotilasilma-alus on maanantaina loukannut Suomen ilmatilaa ja Rajavartiolaitos tutkii tapausta. Kahden koneen ryhmästä toinen lensi lyhyen aikaa ilmatilassamme. Venäläisten mukaan Antonov An-26 -sotilaskuljetuskone ei kuitenkaan olisi käynyt Suomen puolella.

Puolustusministeriön mukaan venäläiskone on lentosuunnitelman mukaisella lennollaan poikennut lyhyeksi aikaa Suomen ilmatilaan Suomenlahdella 13. toukokuuta puolenpäivän aikoihin.

Puolustusministeriön viestintäjohtaja Jyrki Iivosen mukaan kahden koneen ryhmä oli lennolla Suomenlahdella ja näistä toinen loukkasi Suomen ilmatilaa. Iivosen mukaan Puolustusministeriö ei tunne yksityiskohtia ko. lentojen suunnasta, lähtökentästä tai konetyypistä.

"Ilmatilanloukkaus havaittiin ilmavoimien tutkavalvonnan kautta mutta varsinaista tunnistuslentoa ei tämän tapauksen yhteydessä tehty. Tapausta tutkii Rajavartiolaitos", kertoo Iivonen Lentoposti.fi:lle.

Pääesikunnan tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaaran mukaan paikalla kuitenkin kävi Suomen F/A-18 Hornet.

Uutistoimisto Itar-TASS:n mukaan venäläinen Antonov An-26 -sotilaskuljetuskone oli lennollaan kansainvälisessä ilmatilassa joutunut muuttamaan reittiään säätilan takia. Kone olisi pysynyt 15 kilometrin päässä Suomen ilmatilasta.

Venäläistietojen mukaan Antonovia olisi saattanut F/A-18 Hornet -hävittäjä Pirkkalasta. Samaten kerrotaan, että se olisi ollut reittimuutoksestaan yhteydessä suomalaiseen lennonjohtoelimeen.

Venäläiset sotilasilma-alukset käyttävät kapeaa kansainvälistä ilmatilaa lennoillaan Suomenlahdella. Sotilasilma-alus ei saa ilman erillistä lentolupaa operoida vieraan valtion ilmatilassa.

Venäläiset käyttävät kansainvälistä ilmatilaa hyväkseen operoidakseen huoltolentoja Liettuan ja Puolan välissä olevaan Kaliningradin tukikohtaansa. Välillä lennetään myös taistelukoneiden siirtolentoja.

Myös tällä kertaa kyseessä olevat venäläiskoneet olivat lähteneet matkaan Khrabrovon lentokentältä Kaliningradista.

Rajavartiolaitos tutkii tapahtunutta ja tiedottaa siitä tutkinnan valmistuttua. Vastaavia rajaloukkauksia sattuu aika ajoin noin 2-3 kertaa vuodessa.

 

Lue myös: