Airbus Group teki huiman tuloksen - jälleen toiminnallisia ja taloudellisia parannuksia

Tom-Enders_Airbus-Group-CEO_1Eurooppalaisen ilmailu-, avaruus- ja puolustusjätti Airbus Groupin (entinen EADS) liikevaihto kasvoi viidellä prosentilla 59,3 miljardiin euroon ja tulos ennen kertaluontoisia eriä nousi 21 prosenttia 3,6 miljardiin euroon. Vuoden 2014 odotetaan kulkevan talousennusteiden mukaisena ilman erityisiä muutoksia. A350-ohjelma nähdään kuitenkin haasteellisena samoin kuin Eurofighterin tulevaisuus.

Koko Airbus-konserni sai vuoden 2013 aikana tilauksia 218,7 miljardin euron edestä, joka on osoitus vahvoista markkinoista Airbusille ja suurista sopimuksista avaruusteollisuuden osalta. Koko tilauskirjan arvo oli vuoden 2013 lopussa 686,7 miljardia euroa

 "Vuoden aikana on tehty suuria muutoksia yhtiön rakenteessa, strategiassa ja toiminnassa. Saimme jälleen liiketoiminnassa ja operatiivisella puolella kasvua ja parannuksia tuottoihin. Toimitimme ennätysmäärän lentokoneita ja A350 XWB sekä A400M  tekivät ensilentonsa", tiivisti Airbus Groupin toimitusjohtaja johtaja Tom Enders.                       

"Kasvaneet tilausmäärät olivat suureksi osaksi Airbusin ansiota ja niiden avulla koko konserni saa hyvän alustan tulevaisuuden kasvulle. Kova kysyntä mahdollistaa kapearunkoisten koneiden tuotantonopeuden nostamisen".

A350-XWB-MSN1-FIRST-FLIGHT---TAKE-OFFVuoden 2014 näkymien odotetaan olevan ennusteiden mukaisia, eikä odotettavissa ole suuria häiriöitä. Mikäli euron ja dollarin suhde säilyy nykyisellään  (1€=1,35$) odotetaan liikevaihdon säilyvän vuoden 2013 tasolla.

Airbus A350 XWB -ohjelma nähdään haasteellisena. Mikä tahansa muutos aikatauluihin voi lisätä yhtiön kustannuksia ja vaikuttaa tuottoihin huomattavasti. Yhtiö onkin varautunut mahdollisiin korvauksiin A350-ohjelmassaan.

Eurocoperin eli nykyisin Airbus Helicoptersiin kuuluvan divisioonan liikevaihto oli noin 6,2 miljardia euroa ja tilauskirja oli vuoden 2013 lopussa 12,4 miljardin euron arvoinen. Kaikkiaan yhtiöllä on voimassa olevat tilaukset 995 helikopterista. Yhtiö sai vuoden 2014 alussa Euroopan lentoturvallisuusviranomaisen EASA:n hyväksynnän EC175-helikopterille.

Astriumin eli nykyisin Airbus Defence & Spaceen kuuluvan divisioonan liikevaihto oli noin 5,7 miljardia ja tilauskirjan arvo oli vuoden 2013 lopussa 13,1 miljardia euroa. Vuoden viimeisellä neljänneksellä yhtiö sai sopimuksen 18 Ariane 5 raketin laukaisusta Euroopan avaruusjärjestö ESA:lta. Takana on vuoden 2013 neljän laukaisun jälkeen jo 57 onnistunutta raketin lähettämistä.

Cassidianin eli nykyisin Airbus Defence & Spaceen kuuluvan divisioonan liikevaihto oli noin 5,9 miljardia euroa ja tilauskirjan arvo oli 47,3 miljardia euroa. Yhtiö toimittu vuoden 2013 aikana jo 400:nnen Eurofighter Typhoonin. Endersin mukaan Eurofighter projektissa riittää keskusteltavaa osakkaiden kesken, sillä se ei ole lähtenyt lentoon toivotulla tavalla.

Lue myös: