BAA laittaa Stanstedin lentoaseman myyntiin

baa_logoStanstedin lentokenttää operoiva BAA Ltd on päättänyt myydä lentoaseman. Taustalla on nelisen vuotta kestänyt prosessi, jolla pyritään saamaan lisää kilpailua Englannin lentokentille. Jos kauppa toteutuu, yhtiölle jää neljä kenttää: Heathrow, Southampton, Aberdeen ja Glasgow.

Suomalaisillekin tuttu Essexissä sijaitseva Stansted (EGSS) on 17,5 miljoonalla matkustajalla Englannin neljänneksi vilkkain lentoasema. BAA yritti vakuuttaa kilpailuviranomaiset siitä, että Heathrow ja Stansted palvelevat eri asiakassektoreita, vaikka molemmat sijaitsevatkin Lontoon läheisyydessä.

Nyt BAA kuitenkin päätti Korkeimman oikeuden ratkaisun jälkeen luopua suosiolla Stanstedista. Yhtiö on jo aiemmin myynyt mm. Gatwickin toiminnot.

Alunperin meikäläistä Ilmailuhallitusta/laitosta vastannut British Aviation Authority yksityistettiin jo 1986. Vaikka yhtiö käyttää edelleen nimeä BAA Limited, sen mukaan kirjaimet eivät enää ole lyhenne mistään. BAA:n suurin omistaja on espanjalainen Ferrovial S.A.

Stanstedin myyntiaikeet julkistettiin tänään ja prosessi on vasta alkuvaiheissaan. Lentokenttää runsaasti hyödyntävä Ryanair on jo ehtinyt kertoa tyytyväisyytensä BAA:n ratkaisuun.