Boeing rakentaa uudet siivet A-10-rynnäkkökoneisiin

Boeing_A10Boeing on 16. helmikuuta luovuttanut Yhdysvaltain ilmavoimille ensimmäisen uusilla siivillä varustetun Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II -rynnäkkökoneen. Yhtiö toimittaa vuoteen 2018 jatkuvassa hankeessa kaikkiaan 233 siipisettiä. Niillä jatketaan A-10:n käyttöikää aina 2030-luvun loppuun asti.

Siipien valmistus on osa Boeingin muiden lentokonetehtaiden tuotteisiin suunnattuja elinkaarenjatkamishankkeita. Monen konetyypin valmistaja on lopettanut toimintansa tai sulautettu muihin yhtiöihin. Fairchild Republic luopui ilmailubusineksesta jo 1984.

A-10 Thunderbolt II suunniteltiin 70-luvun alussa tuhoamaan Varsovan liiton panssarivaunuja. Lempinimen Warthog (pahkasika) saanut kone teki ensilentonsa 1972 ja otettiin USAF:n käyttöön 1975.

Vahvasti panssaroitu ja raskaasti aseistettu A-10 on rakennettu 30 mm gatling-tykin ympärille. Se lentää suhteellisen hitaasti ja matalalla. Siten Warthog pystyy tykillään iskemään tarkasti myös maaleihin, jotka ovat lähellä omia joukkoja. Tähän eivät nopeat suihkuhävittäjät kykene.

Vaikka A-10 on palvellut jo lähes 40 vuotta, sille ei ole löytynyt seuraajaa. Elinkaaren jatkaminen on mielekästä, koska konetyyppi on osoittautunut korvaamattomaksi maajoukkojen tulitukikoneeksi niin Irakissa kuin Afganistanissa.

Korjaushanke ei koske kaikkia 356:tta valmistettua A-10-konetta, koska 80-luvulla toimitetuissa yksilöissä on jo vahvennettu siipirakenne. Ne on alunperinkin suunniteltu 16 000 lentotunnille ja voivat lentää 2030-luvulle. Vaihdettavat ensimmäisen sukupolven siivet on spesifioitu vain 8000 tunnille.