Dassault Aviation Rafale -hävittäjät saapuvat elokuussa Suomeen Kaivari 21 -lentonäytökseen

Dassault_Raf_airshowRanskan ilmavoimat Armée de l'Air et de l'Espace tuo Dassault Aviation Rafale-monitoimihävittäjän Suomeen elokuussa 2021 järjestettävään Kaivopuiston lentonäytökseen. Luvassa on ainakin kahden Rafale Solo Demo -ryhmän hävittäjän saapuminen.

Armée de l'Air et de l'Espacen Rafale Solo Demo Team esittelee lentonäytöksessä Rafale-hävittäjän suorituskykyä. Varsinaisen esityskoneen lisäksi Suomeen odotetaan saapuvaksi myös jopa kaksi varakonetta.

Dassault_FSO"Dassault Aviation Rafale on lentänyt Suomessa lentonäytöksessä sooloesityksen vain Kauhavalla 2020, joten Rafalen esiintyminen Kaivarin taivaalla on kiinnostavaa nähtävää yleisölle. Tikkakoskella 2018 ja Turussa 2019 Rafale esiintyi kahden koneen taktisena pariesityksenä", kertoo tapahtuman HX-koordinaattori Antti Jouppi.

Huippumoderni ranskalainen Rafale-monitoimihävittäjä on saanut tunnustusta lännessä ja idässä. Tämä suorituskykyinen hävittäjä on yksi HX-ehdokkaista Suomen ilmavoimien nykyisten F/A-18 Hornetien seuraajaksi.

Rafale on ehdolla mm. myös Sveitsin Air2030 -hävittäjähankkeessa. Vuoden 2021 aikana Dassault on saanut solmittua jo kolme hävittäjäkauppaa, kun tilauksia ovat tehneet Kreikka, Ranska ja Egypti. Rafalea on myyty kertaalleen aiemmin jo Egypiin sekä Intiaan ja Qatariin.

Rafale_ilmassa_6Rafale-hävittäjien pääkäyttäjät ovat Ranskan ilma- ja merivoimat. Ranskan ilmavoimat käyttävät myös konetyypin kaksipaikkaista versiota vaativissa lentotehtävissä, jolloin takaohjaamossa istuva ohjaaja vastaa koneen monipuolisesta sensori- ja asejärjestelmäkokonaisuudesta.

Merivoimille puolestaan on  kehitetty Rafale M on varustettu tukialustoimintaan ja operoi Ranskan merivoimien Charles de Gaulle -lentotukialukselta.

 

Kaivari 21 - elokuussa yksi lentonäytöspäivä ja kaksi maanäyttelypäivää

Kaivari_21_uusi_juliste Suomen Ilmailuliitto kumppaneineen järjestävät ilmailun Kaivari 21 -lentonäytöksen perjantaina ja lauantaina 6. ja 7. elokuuta 2021. Tapahtuma tavoittelee yleisötapahtumien osalta Suomen ennätyksen rikkomista maailmanluokan ohjelmalla ja jännittävillä oheistapahtumilla.

Kaivopuiston näyttely toteutetaan aiempaa laajemmalle alueelle. Näytöksessä luvataan esiintyvän niin siviili-ilmailun klassikoita kuin nykypäivän kalustoa. Lentonäytöspäivä on perjantaina 6.8. Tapahtuman yhteydessä oleva maanäyttely on avoinna perjantain 6.8. lisäksi myös lauantaina 7.8. Vuonna 2017 edellisen kerran järjestettyä tapahtumaa seurasi yli 100 000 henkilöä.

Kaivari 21 -lentonäytöksen esiintyjiä julkistetaan vähitellen. Taivaalla nähdään kuitenkin valtaosa HX-ehdokkaiden hävittäjistä ja tulonsa on jo vahvistanut Eurofighter ja nyt Rafale.

Yksi pääesiintyjistä on Ranskan ilmavoimien Armée de l’Air et de l’Espacen taitolentoryhmä Patrouille de France.

Lentonäytösohjelmassa ovat mukana myös mm. historiallinen Douglas DC-3 sekä Suomeen vast'ikään hankittu North American Aviation AT-6 Texanin laivastoversio SNJ-3.

 Kaivari_ilmakuvaLentonäytösohjelmaan osallistuvat koneet tukeutuvat todennäköisesti pääosin Helsinki-Vantaan lentoasemalle vuonna 2017 toteutetun Kaivarin lentonäytöksen tavoin.

Tapahtuman järjestää Suomen Ilmailunäytös Oy, joka on urheilu- ja harrasteilmailun valtakunnallisen keskusjärjestön Suomen Ilmailuliitto ry:n 100 % omistama lentonäytösten ja ilmailutapahtumien järjestämiseen vuonna 2018 perustettu yritys. MH

 Lue myös: