Ruotsin ilmavoimien Gripen C -hävittäjä ja HKP16-helikopteri Turun ylle kesän päälentonäytöksessä

GripenCx3_AviationPhotoCrewRuotsin ilmavoimat osallistuu Suomen Ilmailuliiton kesän 2023 päälentonäytökseen Turun lentoasemalla 17.-18. kesäkuuta 2023. Turkuun on luvassa kolme Saab 39 C Gripen -hävittäjää ja UH-60M Black Hawk -helikopteri (HKP16). Molempia ilma-aluksia nähdään myös esityslinjalla taivaalla.

Ruotsin ilmavoimien Såtenäsin F7 Gripen-lennostosta saapuu Turkuun kolme Saab JAS 39 Gripen -hävittäjää. Vuoden 2023 esityslentäjänä toimii Martin Lindström ja valvojana sekä varemiehenä toimii edelliskausien esityslentänä suomalaisille tutuksi tullut Henrik "Sunshine" Björling. Hän toimi valvojana jo vuonna 2022 Porin lentonäytöksessä, mutta esityslentäjänä useassa aiemmassa lentonäytöksessä.

Suomeen saapuvista Gripen-hävittäjistä kaksi on varattu esityslento-ohjelman suorittamista varten, sillä toinen koneyksilö on varakoneena. Kolmas Gripen tulee maanäyttelyyn, jossa  yleisö pääsee tutustumaan paremmin Ruotsin nykyiseen ensilinjan hävittäjään. Lähivuosina Gripen C -hävittäjät saavat rinnalleen uuden Gripen E -monitoimihävittäjän.

HKP16_PerttuKarivaloTaivaalle ja maanäyttelyyn on luvassa myös pyöriväsiipistä kalustoa Ruotsista, kun kaksi ilmavoimien UH-60M Black Hawk -helikopteria saapuvat Turkuun Linköpingistä. Ruotsin tyyppimerkintä Black Hawk -helikoptereille on HKP16.

Ruotsin käyttämä HKP16 on nykypäivän vaatimukset täyttävä miehistönkuljetushelikopteri, jota voidaan käyttää myös esimerkiksi metsäpalojen sammuttamiseen. Ruotsi on lentänyt Black Hawk-helikoptereilla jo yli 25 000 lentotuntia.

Black Hawk on yksi yleisimpiä sotilashelikoptereita maailmalla ja sitä on rakennettu vuodesta 1979 tuhansia kappaleita. Pelkästään Yhdysvaltain maavoimilla on ollut yli 2000 Black Hawk -helikopteria.  

Yleisyydestään huolimatta Black Hawk on harvinainen vieras Suomen lentonäytöksissä. Kopterityypin edellinen vierailu oli vuoden 2001 päälentonäytöksessä Jyväskylän Tikkakoskella, kun siellä nähtiin Yhdysvaltain maavoimien Blackhawk-helikopteri.


Suomen Ilmailuliiton
kesän 2023 päälentonäytös Turussa

100_sininen_yleisoSuomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla 17.-18.6.2023. Järjestäjänä on jälleen vankalla kokemuksella Turun Lentokerho ry (TLK), joka on Suomen Ilmailuliiton jäsenkerho.

Turun taivaalla esiintyvät kaikki ilmailun eri lajit lennokeista hävittäjiin, ja laajassa maanäyttelyssä yleisöllä on mahdollisuus tavata lentäjiä, mekaanikkoja ja ilmailun harrastajia. Ilmailu on kaikille sopiva harrastus tai ammatti, ikään katsomatta.

 Lipunmyynti on avautunut Ticketmasterin kautta, jossa aikuisen päivälipun hinta on 33 euroa ja lasten päivälippu 19,50 euroa. Perheen päivälipun (2 aikuista + 2 lasta) hinta on 89 euroa. Tarjolla on myös VIP-paketteja.

T23_logoLentonäytös järjestetään hyvässä yhteistyössä Finavian Turun Lentoaseman, Turun kaupungin ja paikallisten viranomaisten kanssa.

 Ilmailuliiton päälentonäytös on järjestetty Turussa viimeksi vuonna 2019, jolloin Suomen ilmailuliitto vietti 100-vuotisjuhlavuottaan. Tuolloin taivaalla nähtiin erikoisvieraana Finnairin Airbus A350 -laajarunkokone ja maanäyttelyssä Naton AWACS-tutkavalvontakone.

Aiemmin päälentonäytös on nähty Turussa myös vuosina 2019, 2015, 2011, 2000 ja 1992. Vuoden 2022 päälentonäytös nähtiin Porissa. MH

 Virallinen Turku Airshow -verkkosivusto

 Lue myös: