Suomen Ilmailuliiton vuoden 2023 päälentonäytös järjestetään Turussa - kumppanina Turun lentokerho

100_lippu_saapuuSuomen Ilmailuliitto vahvisti sunnuntaina 19. kesäkuuta 2022 Porin lentonäytöksessä hallituksensa päättäneen, että vuoden 2023 päälentonäytös järjestetään Turussa. Ensi kesän ilmailun päätapahtuma Suomessa järjestetään yhteistyössä Turun lentokerhon kanssa, jolla on kymmenien vuosien kokemus lentonäytösjärjestelyistä.

Suomen Ilmailuliitto ja Turun lentokerto järjestävät yhteistyössä Suomen kesän 2023 päälentonäytöksen Turun lentoasemalla. Näytöksen ajankohta vahvistetaan myöhempänä ajankohtana.

Ilmailuliiton päälentonäytös on järjestetty Turussa viimeksi vuonna 2019, jolloin Suomen ilmailuliitto vietti 100-vuotisjuhlavuottaan. Tuolloin pääesiintyjänä nähtiin Finnairin Airbus A350-900 -koneen esityslento sekä ulkomaalaisena pääesiintyjänä taitojaan näyttänyt puolalainen Orlik-taitolentoryhmä. Maanäyttelyssä oli tuolloin ensimmäistä kertaa Suomessa esillä ilmavoimien vuonna 2021 seuraavaksi suorituskyvykseen valitsema Lockheed Martin F-35A -hävittäjä.

Tätä edeltävä näytös lennettiin Turussa vuonna 2015. Tuolloin pääesiintyjä oli Turkish Stars ja ensimmäistä kertaa Suomessa lensivät myös Yellow Sparrows ja Tsekin ilmavoimien L-159 ALCA.

Vuoden 2011 Turun lentonäytöksessä pääesiintyjänä oli Yhdysvaltain ilmavoimien USAF:n  F-16 -hävittäjillä lentävä osastotaitolentoryhmä Thunderbirds. Vielä pidemmällä historiassa vuonna 1992 Turun lentonäytöksessä esiintyi US Navyn Navy Blue Angels F-18 Hornet -hävittäjillä. Saman vuoden toukokuussa Suomi päätti hankkia DX-hävittäjähankkeessa nykyiset ilmavoimien Hornet-hävittäjät.

Turun Lentokerho (TLK) on Lounais-Suomen suurimpia yleisilmailukerhoja ja jäsenistöä on lähes 500 henkilöä. Lentokerhon toiminta on keskitetty Turun ja Oripään lentokentille.