Ruotsin ilmavoimat tuo kolme Saab Gripen -hävittäjää Porin kesäkuiseen lentonäytökseen

K1_GR_1Ruotsin Ilmavoimat osallistuu Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen Porissa kesäkuussa 2022 ja lennättää paikalle kolme Saab Gripen C -hävittäjää Skaraborgin 7. Lennostosta Såtenäsista Etelä-Ruotsista. Gripen-hävittäjät nähdään Porin maanäyttelyssä sekä taivaalla.

Ruotsin ilmavoimien vuoden 2022 esityslentäjä toimii ensimmäistä vuottaan kapteeni Patrik ”Leaker” Lange, joka odottaa innolla ensimmäistä esiintymistään Suomessa. Varakonetta lentää majuri Henrik Sunshine Björling, joka on esiintynyt Suomessa Gripenin kanssa aiemmin. Hän toimii Porin lentonäytöksessä valvojana ja varaesityslentäjänä. Björlingin nykyinen asemapaikkansa on Luulaja. 

100_GR_2Ruotsin ilmavoimien Gripen C -hävittäjien esityslento on tuttu Suomen lentonäytöksissä, mutta on edelleen vauhdikas ja kiehtova ensilinjan hävittäjäkoneen suorittama ohjelmanumero.

Monipuolinen Saab 39 C Gripen -hävittäjä kehitettiin Ruotsin tarpeisiin laajalle tehtäväkentälle Gripenit on varustettu moderneilla sensoreilla ja lentojärjestelmillä ja on helppo huoltaa ja korjata myös maasto-olosuhteissa pienin resurssein. Hävittäjä on suunniteltu maantietukikohtakäyttöön, joissa lentoonlähtö, laskeutuminen ja polttoaine- ja ammustäydennykset voidaan toteuttaa vaativissakin olosuhteissa.

R21_GR_ready_1Suomellekin aikanaan ilmavoimien DX-hävittäjähankkeessa tarjotut Gripen-hävittäjät ovat olleet  operatiivisessa käytössä vuodesta 1997. Hävittäjää päivitetään jatkuvasti
uusimmalla teknologialla ja suorituskyvyllä nykypäivän operatiivisiin tarpeisiin vastaavaksi.
Porin päälentonäytöksessä esiintyvät koneet ovat 2000-luvulla käyttöön otettua Gripenin C
versioita.

Saabin uusin hävittäjä Saab 39 E Gripen oli mukana loppuvuodesta 2021 päättyneessä Suomen ilmavoimien HX-hankkeessa. Tämä uuden sukupolven hävittäjätyyppi on Ruotsin ja Brasilian ilmavoimien valinta. Muita Gripen-hävittäjien käyttäjämaita ovat Etelä-Afrikka, Tshekki, Unkari ja Thaimaa.


Koko perheen lentonäytös Porissa 18.-19.6.2022

PatrotuilleSuisse_VBS-DDPSKesän 2022 ilmailuliiton päälentonäytös Pori Airshow on koko perheen ilmailutapahtuma, jossa on laaja maanäyttely ja erilaisia lentoesityksiä lennokeista taitolentokoneisiin ja taisteluhävittäjiin.

Pääesiintyjä on Sveitsin ilmavoimien Patrouille Suisse, joka lentää näyttävässä muodostelmassa kuudella Northrop F-5E Tiger II (Freedom Fighter) -koneella.

Luvassa on myös Tshekin ilmavoimien Mi-24 Hind -taisteluhelikopterin esityslento. Maanäyttelyn erikoisuuksia on Saksan merivoimien Lockheed P-3C CUP+ Orion merivalvonta- ja sukellusveneentorjuntakone.

Monipuolinen maanäyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua siviili- ja sotilaslentokoneisiin, harrasteilmailuun, ja alan toimijoihin.

TA_F35_apronSuomen ilmavoimien tulevien hävittäjien toimittaja Lockheed Martin esittelee Porissa F-35A Lightning II -monitoimihävittäjää omalla osastollaan. Vielä toistaiseksi ei ole vahvistettu nähdäänkö F-35A -hävittäjä mahdollisesti Porin maanäyttelyssä tai jopa esityslennolla.

Lockheed Martin F-35A-hävittäjä on nähty Suomessa lentonäytöksessä kesällä 2021. Tuolloin Italian ilmavoimien hävittäjä suoritti näyttäviä ohilentoja Kaivopuiston edustalla. Vuonna 2019 kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien F-35A -hävittäjää osallistui Turun lentonäytöksen maanäyttelyyn.

RAF_AH_pilot_RAFPorin taivaalla nähdään myös Eurofighter Typhoon -hävittäjä, kun Englannin kuninkaallisten ilmavoimien Typhoon Display Team lentää esityslennon molempina näytöspäivinä.

Porin lentonäytöksen vastaava tapahtumajohtaja on tapahtuma-alan ammattilainen Timo Ristimäki. Lentonäytöksen ilmassa ja maassa tapahtuvasta lentotoiminnasta vastaa kokenut lentonäytösjohtaja Perttu Karivalo. Tapahtuman juontaa aiempien kesien lentonäytöksistä tuttu ääni, joka kuuluu Riika Kaipaiselle.

Päälentonäytös juhlistaa samalla myös Porin historiallista lentokenttää, joka täytti hiljattain 80 vuotta. Lentokentän historiassa on useita Suomen ilmavoimien ja puolustusvoimien toimintaan liittyvä merkkipaaluja.

Suomen Ilmavoimien ensimmäiset suihkukoneet, de Havilland Vampiret laskeutuivat juuri Poriin vuonna 1953 ja ensimmäiset, nykyäänkin käytössä olevat, Hawk-suihkuharjoituskoneet saapuivat myös Isosta-Britanniasta Poriin vuonna 1980.

Myös Puolustusvoimien helikopteritoiminta alkoi Porissa vuonna 1961. Tämän myötä lentonäytösorganisaatio on kutsunut ulkomailta helikoptereita näytökseen. Luvassa on myös sellaista kalustoa, jota ei ole Suomessa aikaisemmin nähty.

 sillogoSuomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään vuosittain eri kaupungeissa. Edellinen suuri lentonäytös järjestettiin Porissa vuonna 1979. Tämän jälkeen Porissa on järjestetty pienempi maakuntalentonäytös 28. toukokuuta 1989.

Lipunmyynti Pori Airshow -tapahtumaan käynnistyi 10. huhtikuuta 2022. Lippuja myy Ticketmaster. MH

 Ilmailuliitto Pori Airshow -sivusto

 Ticketmaster -liput Porin lentonäytökseen

Päivitys 6.5. kello 8.24: Korjattu majuri Björlingin asemapaikka Luulajaksi. 

Lue myös: