DHL Express tilasi 12 uudistettua Eviation Alice -sähkölentokonetta - sähköistää kuljetusverkoston

DHL_Alice_1DHL Express julkisti 3. elokuuta tilauksen Eviationin valmistamista uudistetuista Alice-sähkölentokoneista. Kaikkiaan 12 eCargo-sähkömoottoroidun rahtikoneen ostolla DHL tavoittelee sähköisen kuljetusverkoston luomista ja isoa askelta kohti vastuullisen ilmailun tulevaisuutta.

 

Eviation on maailman johtavia sähkölentokonevalmistaja, joka tarjoaa Alice-konettaan niin matkustaja- kuin lentorahtikäyttöön. Uuden sähkölentokoneen odotetaan mullistavan kaupallista ilmailua.

DHL_Alice_2Uusin Alice-sähkölentokone esiteltiin heinäkuussa 2021, kun edellinen versio tuhoutui tulipalossa tammikuussa 2020.

Uudistettu Alice-sähkölentokone sisältää V-pyrstön sijaan T-pyrstön ja koneen voimanlähteinä on nykyisin kaksi MagniX 650 -sähkömoottoria, joiden teho on 640 kW. Ensimmäisessä Alice-koneen versiossa oli yksi työntömoottori ja kaksi pienempää moottoria siiven kärjissä.

Koneella voidaan kuljettaa noin 1100 kg rahtia tai yhdeksää matkustajaa. Rahtikäytössä konetta voidaan operoidan vain yhdellä lentäjällä. Alicen matkalentonopeus on 220 solmua ja maksimi toimintamatka on noin 815 kilometriä.

DHL_Alice_3Valmistajan mukaan Alicen latausaika per lentotunti on noin 30 minuuttia. Lataus voidaan siis suorittaa samalla kun lentokoneen rahtia puretaan tai lastataan. Tämä täyttää vaatimukset nopeista kääntöajoista maassa.

Alicen sanotaan voivan operoida kaikissa samoissa toimintaympäristöissä, joissa palvelevat nykyisin mäntä- ja turbiinimoottoroidut koneet. Sähkölentokoneessa on vähemmän liikkuvia osia, joka nostaa lähtöluotettavuutta sekä leikkaa huoltokustannuksia.

Eviation_Alice_ohjaamoAlicen on määrä lentää ensimmäisen kerran vielä kuluvan vuoden aikana. Eviation odottaa toimittavansa ns. nollapäästöisen Alice-sähkölentokoneen DHL Expressille vuonna 2024.

Eviationin ja MagniX:n omistaa singaporelainen Clermont Group. Kehityshankkeen kumppaneita ovat Honeywell Aerospace ja GKN Aerospace. Alhaalla kuvassa vasemmalla uusi Alice ja oikealla vanha Alice.

 

Eviation_Alice_1Eviation_Alice_old