Englantiin dronejen rekisteröintipakko - turvallisuus- ja yksityisyysmääräykset tunnettava

RPAS_ilmassaBritannian hallitus julkisti suunnitelmat miehittämättömien ilma-alusten rekisteröintipakosta. Tavoitteena on ohjata käyttäjiä laitteiden oikeanlaisessa käytössä ja parantaa vastuullisuutta. Käyttäjien tulee läpäistä myös turvallisuutta ja yksityisyyttä käsittelevä koe. RPAS/UAV-laitteet on jo nykyisin rekisteröitävä Yhdysvalloissa.

Perinteinen ilmailumaa Iso-Britannia alkaa lähitulevaisuudessa vaatimaan rekisteröintiä kaikilta yli 250 gramman painoisia miehittämättömiä ilma-aluksia (esim kamerakopterit) omistavilta henkilöiltä. Käyttäjien tulee myös läpäistä turvallisuuskoe, jonka on määrä varmistaa, että käyttäjät ymmärtävät tarvittavat asiat turvallisuudesta ja yksityisyydestä.

Hallituksen suunnitelmissa on myös ottaa käyttöön ja laajentaa ns. geo-fencingiä eli laitteisiin ohjelmoituja kieltoalueita. Ne estäisivät dronejen lennätyksen lentokenttien, rakennuksien ja muiden sensitiivisten kohteiden läheisyydessä. Ratkaisu perustuisi GPS-koordinaatteihin.

Dronet ovat kasvava uhka lentoliikenteelle ja havainnot lentokenttien kuten Lontoon Heathrown ympäristössä ja loppulähestymislinjalla ovat kasvaneet. Tuoreen tutkimuksen mukaan jo pienikin noin 400 gramman painoinen drone voi läpäistä lentokoneen tai helikopterin tuulilasin ja tunkeutua ohjaamoon (Lue uutisemme aiheesta: Tutkimus: yhteentörmäys dronen kanssa on lentokoneille lintutörmäystä vaarallisempi).

"Pääräämämme on yleisön turvaaminen ja dronejen käytön potentiaalin hyödyntäminen. Kasvavat miehittämättömän ilmailun sovellukset auttavat teollisuutta, poliisia, pelastuspalvelua sekä SAR-toimintaa auttaen pelastamaan ihmisiä", kommentoi Britannian ilmailuministeri Martin Callalan.

"Kaikkea teknologiaa kuten droneja voi käyttää väärin. Rekisteröinnillä, turvallisuuskokeella ja koulutuksella vähennämme käyttäjien tahattomia ilmatilaan tunkeutumisia ja suojelemme kolmansia osapuolia".

Dronet nähdään kasvavasta regulaatiosta ja vaaratilanteista huolimatta erinomaisena mahdollisuutena liiketoimintaan. Mittava miehittämätön ilmailun sovelluksia voi kasvattaa tuottavuutta ja parantaa turvallisuutta eri aloilla. Maailmanlaajuisten miehittämättömän ilmailun markkinoita pidetään yli 100 miljardin euron arvoisena.

Vastaavaa rekisteröintipakkoa odotetaan otettavaksi käyttöön kaikissa EASA-maissa. Yhdysvalloissa rekisteröintipakko tuli voimaan jo joulukuussa 2015.

Lue myös: