Kyseessä on kuitenkin edelleen teknologioiden testaamiseen tarkoitettu kone, ei sarjatuotantoon tulevan prototyyppi. Silti kyseessä on ilmailuhistoriallinen tapaus. X-47B:n käsiteltävyyttä ja soveltuvuutta konehisseille on jo aiemmin testattu purjehtivalla lentotukialuksella. Koneen liikkeitä ohjaavat kansimiehistön jäsenet, joilla on käsivarteen kiinnitetty kauko-ohjauslaite.
Kone ei yrittänytkään vielä laskua takaisin tukialukselle. Se palasi maatukikohtaansa Patuxent Riverin lentotukikohtaan vajaan tunnin lennon jälkeen. Miehittämättömiä ilma-aluksia on jo pitkään käytetty taistelutoimissa lentokentiltä, mutta nyt ne ovat tulossa myös tukialuksille. X-47B:n starttia pidetäänkin yhtenä merkkipaaluna matkalla kohti merivoimien UCAS-järjestelmän käyttöönottoa.
Laskeutuminen alukselle perustuu tarkkaan GPS-paikannukseen sekä tukialuksen järjestelmään, joka lähettää finaalissa lähestyvälle UCAS:lle jatkuvasti mm. tietoa laivan nopeudesta ja vallitsevista tuuliolosuhteista.
X-47B on suunniteltu stealth-ominaisuudet edellä, joten se näkynee erittäin heikosti tutkassa. Siten UCAS tuo ensimmäisenä stealthin myös tukialuslentämiseen. Miehitetty stealth-kone McDonnell Douglas A-12 Avenger II oli tosin 80-luvun lopulla suunnitteilla A-6 Prowlerien korvaajaksi, mutta hanke peruttiin 1991. US Navyn julkaisemassa videossa X-47B rullaa tukialuksella, asettuu katapultille, testaa ohjainpintojaan ja lähtee vauhdikkaasti taivaalle (katso video kokonaan, lopussa on tekstin jälkeen erillinen pätkä toisesta kuvakulmasta).
Lue myös:
|
|||