Finnair myy- ja takaisinvuokraa neljä A350 XWB:tä - kassavaikutus yli 400 miljooonaa dollaria

Finnair_A350_lineFinnair jatkaa koronakriisistä selviytymisen varmistamiseksi laaditun rahoitussuunnitelmansa toimeenpanoa ja on solminut myynti- ja takaisinvuokraussopimuksen neljästä Airbus A350 XWB -laajarunkokoneesta GECASin ja PIMCOn kanssa.

Finnairin toteuttamassa järjestelyssä myydään lentokoneet, jotka on toimitettu kesäkuun 2017 ja helmikuun 2019 välisenä aikana. Samalla Finnair takaisinvuokraa ne käyttöönsä. Vuokrakausi on keskimäärin 12 vuotta, ja sopimuksen vastapuolina ovat GE Capital Aviation Services (”GECAS”) ja Pacific Investment Management Company LLC (”PIMCO”) vuokranantajina sekä GECAS järjestelijänä. Nyt toteutettu järjestely koskee seuraavia koneita: OH-LWK, OH-LWL, OH-LWM ja OH-LWN.

Järjestelyllä ei ole Finnairin vuoden 2021 kolmannen vuosineljänneksen liiketulokseen merkittävää vaikutusta. Sillä on kuitenkin Finnairille välitön yli 400 miljoonan Yhdysvaltain dollarin positiivinen kassavaikutus.

Finnair tulee käyttämään saadut varat olemassa olevien velkojensa uudelleenrahoitukseen ja yhtiö tulee myös luopumaan käyttämättömästä 175 miljoonan euron valmiusluottolimiitistään.

”Tämä on yhtiömme historian suurin yksittäinen lentokonerahoitustransaktio. Se on merkittävä osa ahkerasti toimeenpanemaamme pandemia-ajan rahoitussuunnitelmaa ja parantaa pääomarakennettamme entisestään”, sanoo Finnairin talousjohtaja Mika Stirkkinen. 

Finnair on tilannut yhteensä 19 Airbus A350-900 XWB -lentokonetta Airbusilta, ja se on vastaanottanut niistä 16. Kolme jäljellä olevaa A350-lentokonetta on tarkoitus toimittaa vuoden 2022 toisella neljänneksellä, vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä ja vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä.

Finnair on aiemmin toteuttanut myynti- ja takaisinvuokrausjärjestelyt seitsemästä A350 -koneestaan. Nyt ns. Sale and Leaseback -järjestely on toteutettu siis jo 11 A350-koneesta. Omistukseen niitä jää edelleen viisi jo toimitettua konetta.

Ensimmäiset A350 -koneita koskevat järjestelyt toteutettiin vuonna 2015 kahden ensimmäisenä vastaanotetun A350-koneen osalta. Näiden vuokrasopimusten kausi päättyy tehdyn sopimuksen mukaan vuonna 2027.

Finnair on perinteisesti omistanut noin puolet käyttämästään laivastosta. Kesäkuussa 2021 Finnairin laivastossa olevista lentokoneista 30 oli Finnair Aircraft Finance Oy:n omistamia ja 29 leasing-sopimuksilla vuokrattuja. Lisäksi osaomistusyhtiö Norra operoi 12 E190 ja 12 ATR -konetta. Niistä Finnair omistaa 15 ja vuokrattuja koneita on yhdeksän. MH

Päivitys kello 12.21: Lisätty tieto koneyksilöistä, joita järjestely koskee.

Lue myös: