FVÖ 19 -ilmaoperaatioharjoitus alkaa - Gripenit ja Hornetit lentävät Rovaniemellä ympäri vuorokauden

IMG_8417Ruotsin ilmavoimien järjestämä Flygvapenövning 19 (FVÖ19) -ilmaoperaatioharjoitus käynnistyy 22. maaliskuuta. Harjoituksen ajan Suomen ja Ruotsin ilmavoimien hävittäjät lentävät Rovaniemeltä ympäri vuorokauden.

Rovaniemen tukikohdasta harjoitukseen osallistuu 4-6 Hornetia sekä Ruotsin ilmavoimien kahdeksan Gripen C/D -monitoimihävittäjää ja 2-3 Saab SFO:n operoimaa elektroniseen sodankäyntiin erikoistunutta Learjet-suihkukonetta.

Flygvapenovning_2FVÖ 19 -harjoituksen lentotoiminta alkaa perjantaina 22. maaliskuuta kello 13 ja päättyy keskiviikkona 27. maaliskuuta kello 13.

Lentotoiminta ulottuu Pohjois-Ruotsin lisäksi Suomen ilmatilaan Kemin, Rovaniemen, Kittilän ja Enontekiön väliselle alueelle. Lentotoiminnan yhteydessä käytetään omasuojaheitteitä eli silppua ja soihtuja, jotka voivat näkyä taivaalla kirkkaina valoilmiöinä. Harjoituksessa tehdään myös matalalentoja ja operoidaan ylisoonisella nopeusalueella.

B16_Gripen_nousukaarrossaYmpärivuorokautisesta lentotoiminnasta aiheutuva melu voi aiheuttaa häiriötä, jota pyritään ehkäisemään välttämällä Rovaniemen kaupungin yllä lentämistä sekä suuntaamalla toimintaa harvaan asutuille alueille. Lentoaseman lähialueella noudatetaan melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.

Suomesta FVÖ19-harjoituksessa on mukana yhteensä 8-12 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, kolme maavoimien NH90-kuljetushelikopteria ja noin 210 henkilöä. Harjoitukseen osallistuvat joukot jakautuvat ilmapuolustustehtäviä harjoittelevaan niin sanottuun siniseen osapuoleen ja niiden vastustajaa kuvaavaan punaiseen osapuoleen.

FVO19_karttaSinisen osapuolen päätukikohta on Ruotsin Kallax, punaisen Rovaniemi. Kallaxiin tukeutuvat 4-6 Hornetia lentävät harjoituksen sinisellä puolella Ruotsin ilmavoimien koneiden rinnalla. FVÖ19-harjoituksen kokonaisvahvuus on yli 60 ilma-alusta ja noin 2 500 henkilöä.

Osallistuminen FVÖ19-harjoitukseen on suunnitelmallinen osa Suomen ja Ruotsin ilmavoimien FISE-yhteistyötä. Harjoitus testaa ja kehittää maiden ilmavoimien yhteistoimintakykyä.

Kallaxiin tukeutuvan osaston tavoitteena on harjoittaa ilmavoimien henkilöstöä ja varusmiehiä toimintaan ruotsalaisessa tukikohtaympäristössä. Vastaavasti Ruotsin ilmavoimien henkilöstö harjaantuu Rovaniemellä toimimaan suomalaisessa tukikohdassa.

Lue myös: