Helsinki-Vantaalla 31.5. lähtien päiväaikaan käytössä vain yksi kiitotie - remontti valmistuu elokuussa

EFHK_TWR_uudistusHelsinki-Vantaan lentoaseman lentoliikennealueella toteutettavat peruskorjaustoimet vaikuttavat kiitoteiden käyttöön ja melualueisiin kesä-, heinä ja elokuussa 2021. Finavia kohentaa seitsemän miljoonan euron investoinnilla päälentoaseman rullaus- ja asematasotoimintaa.

Vaikka Finavian perusparannushanke vaikuttaa kiitoteiden käyttöön kesän aikana erityisesti päiväaikaan jäävät todelliset vaikutukset lentoliikenteelle ja melualueen muutoksille pieniksi. Lentoliikenne Suomessa on edelleen vähäistä koronaviruspandemian seurauksena.

Toteutettavan hankkeen aikana päällystetään rullausteitä ja asematasoa sekä lentokoneiden seisontapaikkoja. Korjauksien kohteena on myös asematason hulevesiverkostoa. Toteutettavat työt vaikuttavat lentokoneiden liikkumiseen maassa, mutta myös ilmassa.

Kesä-heinäkuussa Helsinki-Vantaalla on päiväsaikaan käytössä vain yksi kiitotie. Lentoonlähtöihin ja laskeutumisiin käytetään kello 06-00 välisenä aikana kiitotietä 04L/22R. Muut kiitotiet eli 04R/22L ja 15/33 ovat tuolloin rullaavien lentokoneiden käytössä. Yöaikaan kaikki kiitotiet ovat käytössä normaalisti. Ensimmäisen vaiheen kiitotierajoitukset päättyvät 3. elokuuta 2021.

Tuolloin voi koronapandemian aikaisen vähäisenkin lentoliikenteen aikana havaita tavallista enemmän lentomelua Keravan ja Tuusulan suunnassa.

Seuraava kiitoteiden käyttöön vaikuttava vaihe käynnistyy 16. elokuuta, jolloin kiitotie 04L/22R on suljettuna aina 26. elokuuta saakka. Tuolloin lentoliikenne käyttää kiitoteitä 04R/22L sekä 15/33.

Tässä vaiheessa länsituulten vallitessa nousevien lentokoneiden reitit läntisen Vantaan ja Espoon suuntaan poikkeavat normaaleista reiteistä. Mikäli tuuli käy pohjoisesta tai idästä on käytössä laskeutumisiin ainoastaan kiitotie 04R.

Lentoposti.fi uutisoi kesän 2021 lentoliikennealueen korjaushankkeesta 6. toukokuuta: