Helsinki-Vantaan uusi tuotannonohjausjärjestelmä yhdistettiin eurooppalaiseen säätelyjärjestelmään

Finavia_CDM_1Helsinki-Vantaan lentoasemalla lokakuussa 2012 käyttöönotettu CDM-toimintatapa (collaborative decision making) on integroitu eurooppalaiseen ilmaliikenteen säätelyjärjestelmään. Tämä mahdollistaa Euroopan ilmatilan tehokkaamman hyödyntämisen.

Tammikuun lopusta lähtien Helsinki-Vantaan lentoaseman ylläpidosta ja lennonvarmistuspalveluista vastaava Finavia jakaa lentokoneiden lähtövalmistelusta saatavaa tietoa entistä tarkemmin lentoaseman ja lentoliikennevirtoja Euroopassa koordinoivan Eurocontrolin kesken.

CDM-toimintatapa kehittää lentoaseman toimijoiden välistä tiedonkulkua sekä tiivistää yhteistyötä lentokoneen laskeutumisen ja lähdön välillä. Sen tavoitteena on vähentää lentoliikenteen viiveitä, parantaa toiminnan täsmällisyyttä ja resurssien käyttöä sekä lisätä kustannustehokkuutta.

”Keskimääräinen lentokoneiden rullausaika on alkanut lyhentyä Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Lyhyempien rullausaikojen ansiosta vähentynyt polttoaineen kulutus alentaa lentokoneiden hiilidioksidipäästöjä, mikä vaikuttaa myönteisesti paikalliseen ilmanlaatuun. Kasvaneen ennustettavuuden ansiosta eri toimijat kykenevät suunnittelemaan toimintaansa paremmin”, sanoo CDM-projektin päällikkö Timo Suorto Finaviasta.

Tulosten odotetaan kohentuvan yhä jatkossa, kun CDM toimintatapa vakiintuu ja siihen liittyvään lentokoneiden jäänpoiston- ja estokäsittelyn keskitettyyn koordinointitapaan totutaan.

Pohjois-Euroopan ensimmäinen 

ATC_at_workFinavia ja Helsinki-Vantaan lentoasema ovat edelläkävijöitä CDM-toimintatavan kehittämisessä ja käyttöönotossa. Helsinki-Vantaa on seitsemäs toimintatavan käyttöönottava lentoasema Euroopassa ja ensimmäinen Pohjois-Euroopassa. CDM-tuotannonohjausjärjestelmästä suunnitellaan pakollista toimintatapaa eurooppalaisille lentoasemille, joilla on yli 50 000 lento-operaatiota vuodessa.

Finavia huolehtii Suomessa 25 lentoasemasta sekä koko maan kattavasta lennonvarmistusjärjestelmästä. Lentoliikenteelle tarjoamiensa palveluiden avulla Finavia luo edellytykset sujuville ja kustannustehokkaille lentoyhteyksille. Vuonna 2011 liikevaihtomme oli 364 miljoonaa euroa ja palveluksessamme työskentelee 3000 henkilöä.

Lue myös: