IAG paransi tulostaan - Iberian nokka nousussa

IAG_logoIAG näyttää saaneen Iberian tappiokierteen oikenemaan ja sai koko yhtiön tuloksen positiiviseksi. British Airways jatkoi vahvaa tuloskuntoaan ja uusi tulokas Vueling oli myös plussalla. Matkustajatuotot kasvoivat ensimmäisen kuuden kuukauden aikana neljällä prosentilla.

IAG onnistui kääntämään tuloksensa vuoden toisella neljänneksellä 245 miljoonaan euroon, kun edellisvuoden aikaan tulos oli kolme miljoonaa tappiolla. Puolivuotistulos jäi yhä 33 miljoonaa tappiolle mutta tulos kohentui roimasti edellisvuoden 253 miljoonan euron tappioista.

Muutokset alkavat kantaa hedelmää ja Iberian tappiot kutistuivat edellisvuoden 93 miljoonasta eurosta 35 miljoonaan euroon. Takana on kaikkiaan 11 neljänneksen negatiivinen kehitys. Iberian muutossuunnitelman toteuttamiseen on käytetty rahaa yli 600 miljoonaa euroa.

Iberia_tail"Useat tekijät auttoivat meitä kohentamaan tulostamme. Iberiaan tehdyt muutokset ovat alkaneet näkyä. Ensimmäisen neljänneksen aikana tehty kapasiteetin lasku ja toisen neljänneksen aikana käyttöön otetut työehdot ovat laskeneet kustannuksia", kommentoi IAG:n toimitusjohtaja Willie Walsh.

"Lähes 1700 työntekijää on jättänyt Iberian ja jäljelle jäävien työntekijöiden palkkoja on alennettu 18 prosenttia ohjaamossa ja matkustamossa. Muiden palkat alenivat 11 prosenttia".

"Muutokset ovat vasta alussa ja edessä on vielä pitkä tie".

British Airways paransi myös tuloskuntoaan nousemalla 247 miljoonan euron tulokseen, kun edellisvuonna samaan aikaan jäätiin 94 miljoonaan euroon.

a380_british_2net_eads"Lontoon markkinat vetävät, transatlanttinen liikenne jatkaa vahvasti ja BMI:n integroiminen British Airwaysiin on saatu valmiiksi. Yhtiö jatkaa kustannuksien jahtaamista", sanoo Walsh.

Huhtikuussa IAG:hen liittynyt Vueling teki neljänneksen aikana 27 miljoonan euron tuloksen.

"Yhtiö on jatkanut vahvaa ja tuloksekasta kasvuaan ja se on hyötynyt myös Barcelonan kotikentästään jossa sillä on vankka kilpailuasema", kommentoi Walsh.

IAG:n lentoyhtiöt kuljettivat vuoden 2013 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana reilut 29 miljoonaa matkustajaa täyttöasteen ollessa 79,4 prosenttia. Polttoainekustannukset laskivat 109 miljoonalla eurolla ollen 2864 miljoonaa euroa.

Työntekijäkustannukset kasvoivat 1,4 prosenttia ollen 2069 miljoonaa euroa. Lentokoneita yhtiöillä on kaikkiaan 435 ja työntekijöitä 60 590.

Vuodesta tulossa positiivinen

IAG odottaa kuluvalta vuodelta positiivista tulosta mutta se ei anna tarkkoja lukuja koska tulevaisuus riippuu osakkeenomistajien päätöksestä uusien koneiden hankkimisen osalta.

Aiemmien IAG on raportoinut tekevänsä vuoden 2013 aikana lähes 500 miljoonan euron tuloksen riippuen Iberian muutossuunnitelmien toteutumisesta.

Willie Walshin mukaan vuoteen 2015 mennessä IAG tekee 1,6 miljardin euron voiton.