ICAO:n uudet projektit parantavat tiedonkulkua konfliktialueiden turvallisuudesta

ICAO_logoKansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n heinäkuussa perustama siviili-ilmailun ja kansallisen turvallisuuden haasteiden ja tietojen jakamista selvittävä TF RCZ -työryhmä (Task Force on Risks to Civil Aviation arising from Conflict Zones) on saanut alkuun kaksi projektia. Päämääränä on lisätä ilmailualan toimijoiden tietoa sekä nopeuttaa tiedonkulkua operaatioista mahdollisten konfliktialueiden läheisyydessä.

Jäsenvaltioiden ensimmäinen projekti, johon TF RCZ -työryhmä keskittyy on olemassaolevan notam-tietojärjestelmän (Notice to Airmen) kehittäminen, jotta tietoa jaettaisiin ja se kulkisi entistä nopeammin riskialuiden osalta.

Toinen projekti tähtää kehittämään uutta keskitettyä järjestelmää, jonka avulla tieto konfliktialueilta saataisiin nopeaa ja vahvistettua tietoa.

"Olemme erittäin yksimielisiä näiden kahden hankkeen osalta ja uskomme, että niiden avulla saadaan käytännöllisiä ehdotuksia ICAO:n neuvoston käsiteltäväksi. Nämä suositukset auttavat varmistamaan lentomatkustajen ja miehistöjen turvallisuuden huolimatta siitä missä lento lennetään", sanoi työryhmän puheenjohtaja David McMillan

Työryhmän päämäärä on määrittää roolit ja menetelmät, joiden avulla lievennetään konfliktialueiden aiheuttamia riskejä siviili-ilmailulle.

"Kansainvälisen siviili-ilmailun turvaaminen säilyy yhteisömme tärkeimpänä päämääränä ja tämä työ auttaa meitä ymmärtämään ja lieventämään riskialuiden aiheuttamia uhkia lentoliikenteelle", sanoi ICAO:n neuvoston puheenjohtaja Olumuyiwa Benard Aliu.

 
Konfliktialueet rajoittavat operaatioita
 
Taustalla on erityisesti Malaysia Airlinesin lennon MH17 Boeing 777-200ER -koneen alasampuminen Ukrainassa. Useat lentoyhtiöt kiersivät pitkään koko Ukrainan vaikka esitetyt suositukset koskivat vain Itä-Ukrainaa.
 
Tapahtumien jälkeen myös muihin konfliktialueisiin on suhtaudutta uudella vakavuudella. Lentoja on peruttu Israelin Tel Aviviin, jonka Ben Gurionin lentokentälle tehtiin raketti-iskuja. Toinen konfliktialue on ollut Irak, jonka osalta ylilennot ovat olleet keskeytyksissä usean lentoyhtiön taholta. Lufthansa konserni on myös ajoittain keskeyttänyt lentonsa maan pohjoisosissa sijaitsevaan Erbiliin. Syynä ovat alueella käytävät sotatoimet.
 
Kolmantena suurempana konfliktialueena esillä on ollut myös Libya, jossa Tripolin lentokentällä on vaurioitettu useita lentokoneita erilaisin asein.
 
Lue myös: