Ilmailuvoimien lentokonetehtaan I.V.L. K.1 Kurki -konetta esittelevä näyttely avautuu ilmailumuseolla

I.V.L K1 Kurki 1927Suomen Ilmailumuseolla avautuu 18. joulukuuta 2018 uusi näyttely, joka esittelee vuonna 1927 Ilmailuvoimien lentokonetehtaalla Suomenlinnassa valmistunutta I.V.L. K.1 Kurki urheilu-, matkailu- ja harrastuskonetta. Näyttelyn on tuottanut Suomen Ilmailumuseoyhdistys.

I.V.L. K.1 Kurki on näytteillä Suomen Ilmailumuseon välihallissa 18.12.2018–31.1.2019 museon aukioloaikoina.  Näyttelyn jälkeen Kurki palaa Päijät-Hämeen Ilmailumuseoon Vesivehmaalle.

Kurki on näytteillä kokonaisena ensimmäistä kertaa viimeisen lentonsa jälkeen. Viimeisen kerran Kurki lensi 12. syyskuuta 1927. Kaikkiaan koneella lennettiin 55 koelentoa ja sille kertyi lentoaikaa 13 h 19 min. Kurkea tarjottiin myös ilmavoimille yhteyskoneeksi, mutta tilausta ei syntynyt.

I.V.L K1 Kurki 2018Näyttelyssä esiteltävä Asser Järvisen suunnittelema Siemens-Halske Sh 12 -9-sylinteristä tähtimoottoria käyttävä nelipaikkainen avoohjaamolla varustettu koneyksilö on ainoa koskaan valmistettu Kurki. Kone oli suunniteltu toimimaan pyörillä, kellukkeilla ja suksilla mutta mm. vesilento-ominaisuudet eivät olleet toivotunlaiset. Prototyyppikoneen lennot päättyivätkin valmistusvuoden syksyllä ja lentokonetehdas siirtyi muiden hankkeiden pariin.

Kurjen entisöinti alkoi Ilmailumuseoyhdistyksen Tiistaikerhossa  keväällä 2016. Heidän lisäkseen entisöintyön toteuttamiseen osallistui myös osa Suomen Ilmailumuseon henkilökuntaa. Entisöintityöhön käytettiin noin 4 000 tuntia. Museo on tukenut projektia myös työväline- ja materiaalihankinnoin.

Näyttelyssä tarkastellaan Ilmailuvoimien lentokonetehtaan ensimmäisten toimintavuosien historiaa, lentokoneen rakennuksen kehitystä Suomessa ja Kurjen entisöintiä nykykuntoonsa.

Ilmavoimien Lentokonetehdas (I.V.L.) perustettiin Suomenlinnaan vuonna 1921. Monien vaiheiden jälkeen ilmailuteollisuus on jatkunut eri muodoissa ja nykyisin yhtiö tuntee nimen Patria.

Näyttelyn on tuottanut museolle Ilmailumuseoyhdistys ry ja kyseessä on avaus yhdistyksen 50-vuotistapahtumille vuoden 2019 aikana.