Ilmavoimien F/A-18 Hornetit hajautetaan Nelostielle Joutsassa - Baana 22 -harjoitus käynnistyy 25.9.

baana21_lp_2_0921Ilmavoimien vuosittainen maantietukikohtaharjoitus sulkee Valtatie 4:n Joutsan varalaskupaikan kohdalla sunnuntaina 25. syyskuuta 2022. Ilmasotakoulu järjestää alueella Baana 22 -harjoituksen, joka päättyy 30. syyskuuta 2022. Harjoituksen tavoitteina on lentää lentokoulutusohjelmien mukaisia nousu- ja laskeutumisharjoituksia maantietukikohtaan päivä- ja yölento-olosuhteissa sekä toteuttaa valmiusohjaajien kertauslentoja.

Baana19_HN_nouseeBaana -harjoitusten järjestämisvastuu kiertää Ilmavoimien joukko-osastojen kesken, ja vuonna 2022 on Ilmasotakoulun vuoro. Ilmavoimat harjoittelee säännöllisesti tukeutumista muualle kuin kotitukikohtiin, jotta lentokalusto voidaan tarvittaessa hajauttaa nopeasti eri puolille Suomea. Toiminta maantietukikohdissa kuuluu kaikkien Ilmavoimien ohjaajien koulutukseen.

Ilmavoimien Baana 22 -harjoitus tulee vaikuttamaan tieliikenteeseen Nelostiellä, joka suljetaan ELY-keskuksen päätöksellä varalaskupaikan kohdalta harjoituksen ajaksi Korpilahdentien liittymän ja Pertunmaantien liittymän väliltä. Suljettavan tieosuuden pituus on noin 4,5 kilometriä. Sulun aikana liikenne ohjataan kiertotielle. Sulun aikana on suositeltavaa käyttää Jyväskylän ja Lahden välisenä reittinä valtatietä 24 Päijänteen länsipuolella.

Baana22_kiertotie_1Kiertotie Jyväskylän suunnasta katsottuna kulkee reittiä Valtaitie 9 Kanavuoresta Kuopion suuntaan – Valtatie 13 Lievestuoreelta Kangasniemen suuntaan - Kangasniemen kiertoliittymästä Joutsan suuntaan Maantie 616 – Joutsan taajamassa takaisin Valtatie 4:lle. Maantie nro 618 Toivakan kautta on myös käytössä. Kiertotiereitti on merkitty maastoon näkyvästi. Kiertotie pidentää matkantekoa noin 40 km ja matkaan on syytä varata noin tunti lisäaikaa.

Ilmavoimien tukikohdan perustaminen alkaa sunnuntaina 25.9. kello 20.00, jolloin myös Nelostie suljetaan liikenteeltä. Tukikohta puretaan perjantaihin 30.9. kello 06.00 mennessä, jolloin Nelostie avautuu jälleen tieliikenteelle.

Puolustusvoimat on ottanut harjoituksen ajaksi hallinnollisella päätöksellä käyttöönsä harjoitusalueen, joten siellä ei voi liikkua ilman Puolustusvoimien lupaa. Suljettu tieosuus ja maantietukikohta ovat harjoituksen ajan vartioitua sotilasaluetta ja yleisöltä on alueelle pääsy kielletty. Sotilaspoliisit varmistavat harjoitusalueen turvallisuuden.

Joutsan kunta järjestää sotilasalueen ulkopuolelle yleisöalueen, jonka on määrä olla Profin Sydänpuun ja Rametko -hallien läheisyydessä. Alueelle kerrotaan olevan tulossa pienimuotoista kahviotoimintaa.

 
Lentotoimintaa maantitukikohdassa päivä- ja yölento-olosuhteissa

Baana19_HN_ldgHarjoituksessa lennetään kaikilla Ilmavoimien konetyypeillä. Lukumäärällisesti eniten harjoituksessa on mukana F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä ja Hawk-suihkuharjoituskoneita.

Niiden lisäksi harjoitukseen osallistuu myös Airbus C-295M -kuljetuskone,  Pilatus PC-12 NG ja Learjet 35 A/S -yhteyskoneita sekä Grob G 115E -alkeiskoulukoneita.

Lentotoiminta Joutsan varalaskupaikan maantietukikohdassa käynnistyy maanantaina 26. syyskuuta. Lentotoimintaa suoritetaan torstaihin 29. syyskuuta saakka kello 10-23.30 välisenä aikana.

Baana22_EFR533Baana 22 -harjoituksen alueelle on perustettu myös tilapäinen rajoitusalue EFR533 BAANA, joka yltää maan pinnalta lentopinnalle 120 saakka. Aluevaraukset voivat olla voimassa enintään päivittäin kello 07.00-21.00 UTC-aikaa ja viimeisen päivän osalta kello 07.00-09.00 UTC-aikaa.

Lisäksi koko harjoitusalueella on drone-lennätyskielto maanantaista torstaihin 26.9.2022 kello 06.00 – 29.9.2022 kello 23.30 välisenä aikana.

Aktiivisimman lentoajan odotetaan painottuvan alkuviikkoon maanantaille ja tiistaille, jolloin Ilmavoimat suorittaa pimeänlentoja lähes puoleen yöhön saakka. Lentotavoitteiden täyttyessä lennetään keskiviikkona vain noin kello 20-21 saakka ja torstaina lennot päättyisivät jo alkuillasta. Jos harjoitustavoitteista kuitenkin jäädään esimerkiksi sääolosuhteiden takia pidentää ilmavoimat lentoaikoja keskiviikkona ja torstaina.

baana19_hn_arrest_0919Baana 22 -harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 200 henkilöä, joista reserviläisiä on noin 70. Tärkeä tavoite on harjoitella kantahenkilökunnan ja reserviläisten yhteistoimintaa.

Lentotekniikan henkilöstöä ja reserviläisiä harjaannutetaan toimimaan maantietukikohdassa ja sen perustamisessa sekä tuki- ja pelastustoiminnassa. Johtamisjärjestelmistä vastaavat joukot tuottavat tilapäisen tukikohdan tarvitsemat viesti-, lennonvarmistus- ja sähkövoimajärjestelmät.

Edellisestä maantietukikohtaharjoituksessa Joutsan varalaskupaikalla on kulunut vuosia. Baana 22 -harjoitusta varten varalaskupaikkaa on kunnostettu ja reunaosien puustoa on harvennettu.

Harjoitukseen odotetaan myös ulkomaalaisia delegaatioita

Baana 22 -harjoitus ja erityisesti Suomen ilmavoimien hajautettu toiminta maantitukikohdassa kiinnostaa myös ulkoimailla. Harjoitukseen odotetaan mahdollisesti vieraita Ruotsin ilmavoimien lisäksi myös Yhdysvaltain ja Ison-Britannian ilmavoimista. Paikalle odotetaan saapuvaksi myös Puolustusvoimien ja valtion ylintä johtoa. Nähtäväksi jää saapuuko maantietukikohtaan myös ulkomaalaisia ilma-aluksia. MH

Lue myös: