Ilmavoimien Baana 21 -harjoitus Loimaan Virttaalla - maantietukikohta katkaisee kantatie 41:n liikenteeltä

Baana19_HN_takeoffSatakunnan lennosto järjestää Baana 21 -harjoituksen Virttaalle perustettavassa maantietukikohdassa 11.‒16. syyskuuta 2021. Kantatie 41 suljetaan yleiseltä liikenteeltä lauantaina 11. syyskuuta 2021 kello 12 alkaen. Puolustusvoimat ottaa harjoituksen aikana käyttöönsä laajasti myös maa-alueita.
Tukeutumista muualle kuin kotitukikohtiin harjoitellaan säännöllisesti, jotta hävittäjät voidaan tarvittaessa hajauttaa nopeasti ja joustavasti eri puolille Suomea.

baana19_hn_arrest_0919Ilmavoimien taistelutapa mahdollistaa keskitetyt ilmaoperaatiot hajautetusta ryhmityksestä.

Toiminta maantietukikohdissa kuuluu kaikkien Ilmavoimien lentäjien koulutukseen.

Baana 21 -harjoituksen tavoite on suorittaa lentokoulutusohjelmien mukaisia laskeutumisia ja lentoonlähtöjä Virttaan varalaskupaikalle perustettavassa maantietukikohdassa.

Lentotoimintaan osallistuu F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä, Hawk-suihkuharjoituskoneita sekä Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskoneita. Harjoitukseen osallistuvat lentokoneet tukeutuvat pääasiassa Satakunnan lennoston Pirkkalan tukikohtaan, josta lennetään Virttaalle.

Baana21_EFR503Maantietukikohdan vahvuus harjoituksen aikana on noin 300 henkilöä. Ilmavoimien kantahenkilökunnasta, reserviläisistä ja varusmiehistä koostuvat harjoitusjoukot jaetaan osastoihin, joiden välisiä kontakteja rajoitetaan koronaturvallisuus huomioiden.

Baana 21 -harjoituksen lentotoimintavaihe alkaa maanantaina 13. syyskuuta kello 10 ja päättyy torstaina 16. syyskuuta kello 14 mennessä. Lentotoimintaa on päivittäin kello 10–24 välisenä aikana.

Baana 21 -harjoituksen lentotoimintaa varten julkistettu tilapäinen rajoitusalue EFR503 yltää maan pinnalta lentopinnalle 95 saakka. Alueen sisäpuolelle jäävät mm. Vampulan ja Oripään lentopaikat. Dronejen lennättäminen koko rajoitusalueella on kielletty.


Kieltoalueet ja liikkumisrajoitukset

Baana21_sotaharjoitusalueVirttaan maantietukikohta lähialueineen otetaan hallinnollisella päätöksellä harjoituksen ajaksi Puolustusvoimien käyttöön.

Lain puolustusvoimista 15 §:n mukaisesti Puolustusvoimat voi kieltää liikkumisen tai rajoittaa sitä sen käyttöön otettavilla alueilla, koska sotilaalliset syyt ja ulkopuolisten suojaaminen sitä edellyttävät.

Baana21_tukikohta_liikkuminen_kiellettyPuolustusvoimilla on kyseisen lain perusteella oikeus tilapäisesti käyttää muita kuin pysyvässä käytössään olevia kiinteistöjä, jos se on sotilaallisen harjoitustoiminnan kannalta välttämätöntä.

Satakunnan lennoston käyttämät harjoitusalueet ulottuvat määritetyille alueille Loimaan kaupungin alueella ja Virttaalla sijaitseville yksityisten kiinteistöille.

Alueella sijaitsevaa Alasataro circuit -moottoriurheilukeskusta ja
Alastaro Golf -golfkeskusta ei rajata Baana 21 -harjoitusalueeseen.

Alueita käytetään materiaalin säilytykseen ja joukkojen ryhmitykseen. Niillä tapahtuva toiminta voi aiheuttaa vaaraa ulkopuolisille.


Liikennejärjestelyt kantatiellä 41


Kantatie 41 suljetaan yleiseltä liikenteeltä Virttaan varalaskupaikan kohdalta lauantaina 11.9.2021 kello 12 alkaen. Tie avataan liikenteelle torstaina 16.9.2021 kello 21 mennessä.

Baana21_kiertotieSuljettava tieosuus alkaa etelästä Säkyläntien ja Virttaantien sekä kantatie 41:n risteyksestä, päättyen pohjoisessa Kievarintien ja kantatie 41:n risteykseen. Liikenne ohjataan Kievarintien kautta kulkevalle kiertotielle.

Kiertotie mahdollistaa siviilien kulkemisen Alastaron moottoriradalle sekä golfkentälle. Kiertotieltä poikkeaminen suljetuille alueille on ehdottomasti kielletty. MH