Ilmavoimien kevään ja kesän 2013 yleisötapahtumat

IMG_8300Ilmavoimien perinteiset nuorille suunnatut Ilmailusta ammatti -tapahtumat jatkuvat keväällä tukikohdissa eri puolilla maata. Samaten Ilmavoimat osallistuu Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen. Yksi on joukosta poissa, perinteinen Kauhavan Lentäjien Juhannus. Myös Jämsän Hallissa ovet ovat avoimina viimeistä kertaa toiminnan päättyessä.

Eri puolilla Suomea avoimien ovien tapaan järjestettävät, jo perinteeksi muodostuneet Ilmailusta ammatti -tapahtumat antavat yleisölle tilaisuuden tutustua Ilmavoimien joukko-osastojen toimintaan sekä päästä katsomaan Ilmavoimien lentokalustoa niin maan pinnalla kuin taivaalla.

Tilaisuuksissa saa laaja-alaisesti tietoa Ilmavoimien tarjoamasta varusmieskoulutuksesta, erikoiskursseista sekä uravaihtoehdoista. Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Vuonna 2013 tilaisuuksia järjestetään kevään ja syksyn kuluessa Lentosotakoulussa Kauhavalla, Ilmasotakoulussa Tikkakoskella, Satakunnan Lennostossa Pirkkalassa, Ilmavoimien Teknillisessä Koulussa Hallissa, Karjalan Lennostossa Kuopiossa ja Lapin Lennostossa Rovaniemellä (tarkemmat tiedot alla).

Ilmavoimien kalustoon on mahdollisuus tutustua maanäyttelyissä. Tapahtumissa on luvassa joukko-osastokohtaisia erikoisohjelmanumeroita, kuten erilaisia toimintanäytöksiä. Tarjolla yleisölle on tietenkin myös asiaankuuluvaa sotilaallista purtavaa: hernekeittoa soppatykistä ja sotilaskodin maukkaita munkkeja.

IMG_8355Tilaisuuksien huipentumana nähdään usein Hornet-hävittäjän sekä Ilmavoimien virallisen taitolento-osasto Midnight Hawksin esityslennot. Ilmavoimien Hornetin taitolentoesitys on palkittu useina vuosina kansainvälisissä lentonäytöksissä.

Vauhdikas soolo havainnollistaa hävittäjäohjaajien ammattitaitoa, F/A-18 Hornetin liikehtimiskykyä sekä koneen suorituskyvyn erityispiirteitä. Useimmissa esityksissä käytetään omasuojaheitteitä eli soihtuja.

Vuonna 2013 Hornet-pääesityslentäjänä toimii majuri Raine Roivas Lapin Lennostosta. Kohta 20 vuotta Lapin Lennostossa palvelleelle Roivakselle lentotunteja on kertynyt jo 1700, joista 1200 Hornet-monitoimihävittäjällä.

RaineRoivas_ilmavoimat"Tavoitteena on saada esitykseen mukaan ääripäät Hornetin liikehtimisestä. On suuria nopeuksia (M0.9), kaartoja suurella G:llä (7.5G:), pieniä nopeuksia (~200 km/h) ja suuria kohtauskulmia (~35 astetta). Uskoisin aikaisempiin vuosiin verraten lentotyylini olevan räväkämpi", Roivas kuvailee tulevaa esityssarjaa.

Ilmavoimat on myös mukana GOEXPO-messuilla Helsingin Messukeskuksessa 8.-10. maaliskuuta. Puolustusvoimien osasto on 6p159. Siellä esittäytyvät myös Sukeltajakoulu ja Porin Prikaati. Messuilla Hornet-ohjaajat ja -mekaanikot kertovat koulutuksestaan, hakeutumisesta varusmieskoulutukseen sekä työllistymismahdollisuuksista Ilmavoimien työpaikkoihin.

 

Ilmailusta ammatti -tapahtuma 26.4. klo 9.00 - 13.30, Lentosotakoulu, Kauhava

Taivaalla nähdään Midnight Hawks, Hawk-soolo, Vinkan esittelylento sekä ilmataistelunäytös. Lisäksi sotilaspoliisi- ja pelastustoimintanäytös.

Ilmailusta ammatti -tapahtuma 16.5. klo 12.00 - 15.00, Ilmasotakoulu, Tikkakoski

Taivaalla mukana Hornet- ja Hawk -esityslennot sekä Midnight Hawks -taitolento-osasto. Maanäyttelyä (mm. CASA C295 ja maavoimien NH90) vauhdittamassa Cheek.

Ilmailusta ammatti -tapahtuma 21.5, Satakunnan Lennosto, Pirkkala

Tapahtumassa mukana Midnight Hawks ja Hornet-esityslento.

Ilmailusta ammatti -tapahtuma 23.5, Karjalan Lennosto, Rissala

Ohjelma tarkentuu myöhemmin

Ilmailusta ammatti -tapahtuma 24.5, Ilmavoimien Teknillinen Koulu, Halli

Taivaalla nähdään Midnight Hawksit neljän Hawkin voimin sekä Hornetit. Ilmavoimien toiminta Hallissa päättyy vuoden 2013 lopussa.

Ilmailusta ammatti -tapahtuma 16.8, Lapin Lennosto, Rovaniemi

Ohjelma tarkentuu myöhemmin.

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös 15.-16.6, Lappeenranta

Ilmavoimat on mukana tapahtumassa sekä maanäyttelyn puolella että taivaalla. Lisätietoja Suomen Ilmailuliiton internet-sivuilta osoitteesta ilmailuliitto.fi

Utin avoimet ovet 17.5, Kouvola

Utin Jääkärirykmentti ja maavoimien ilmailu esittäytyvät Utin perinteisessä avoimien ovien päivässä. Paikalla takuuvarmasti ainakin NH90-helikopteri.

 

Ilmavoimat osallistuu myös ulkomailla ilmailutapahtumiin, mutta niiden ajankohdat tarkentuvat myöhemmin.

Jos aiot osallistua johonkin tapahtumaan, varmista sen toteutuminen ja mahdolliset muutokset ennen matkaan lähtöä! Tarkennukset ja mahdolliset muutokset selviävät netissä Ilmavoimien tapahtumasivulta.

 

Lue myös: