Puolustusvoimauudistuksen tavoitteena on saattaa puolustusvoimien koko, toiminta ja resurssit tasapainoon ja varmistaa, että puolustusvoimat kykenee täyttämään tehtävänsä. Puolustusvoimia kauttaaltaan uudistava rakennemuutos vaikuttaa myös Ilmavoimien henkilöstöön ja tukikohtarakenteeseen erittäin laajasti. Ilmavoimat koostuu vuoden 2015 alusta Ilmavoimien esikunnasta ja neljästä joukko-osastosta. Hävittäjätoiminta on keskitetty Rovaniemelle Lapin lennostoon ja Siilinjärvelle Karjalan lennostoon. Kuljetus-, yhteys- ja koelentotoiminta on keskitetty Pirkkalaan Satakunnan lennostoon sekä Ilmavoimien koulutus Jyväskylään Ilmasotakouluun.
Ilmavoimien materiaalilaitoksen lisäksi toiminta päättyi myös Lentosotakoulussa ja Ilmavoimien teknisessä koulussa, joiden toiminta yhdistyi Ilmasotakouluun. Koelentokeskus siirtyi jo kesällä 2013 Hallista Pirkkalaan, Satakunnan lennoston yhteyteen.
Vuoden alusta aloitti myös Puolustusvoimien logistiikkalaitos, joka muodosttiin nykyisistä Ilmavoimien, Maavoimien ja Merivoimien materiaalilaitoksista, Huoltorykmenteistä, Sotilaslääketieteen keskuksesta sekä Hämeen rykmentin huoltokoulusta ja Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen osista. Lisäksi puolustushaaraesikuntien huollon tehtäviä siirrettiin logistiikkalaitokseen.
Logistiikkalaitos tukee puolustusvoimien joukkoja samanlaisin periaattein niin kansallisessa kuin kansainvälisessä toimintaympäristössä rauhan ja sodan aikana Puolustusvoimien logistiikkalaitos toimii 39:llä paikkakunnalla ja sen palvelukseen siirtyy kaikkiaan noin 2 200 työntekijää. Puolustustuvoimien logistiikkalaitoksen vuosibudjetti tulee olemaan noin 1, 2 miljardia euroa, ja se vastaa vuosittain puolustusvoimien materiaalihankoinnoista noin 500 miljoonan euron edestä. Puolustusvoimauudistuksen suunnittelu ja toimeenpano kesti kolme vuotta.
|
|||