Japanilaislentoyhtiöihin halutaan lisää naislentäjiä - lentäjien tiukasta pituusvaatimuksesta luovutaan

JAL_Dreamliner_tailsJapanin liikenneministeriö tavoittelee naislentäjien ja mekaanikkojen määrän kasvattamista maan lentoyhtiöissä. Yksi toimi on lentäjän tehtäviin vaadittavan pituusrajan poistaminen. Nykyisin japanilaisten lentoyhtiöiden palveluksessa olevista lentäjistä alle kaksi prosenttia on naisia.

Japanissa on saatu päätökseen työryhmätyö, joka käynnistettiin lokakuussa 2024 mahdollistamaan naisten aiempaa parempi pääsy ilmailualalle lentäjän ja mekaanikkojen tehtäviin uutisoi The Asahi Shimbun.

Työryhmän päätöksen mukaan 158 cm:n pituusraja poistetaan, jolloin entistä useampi voisi hakea koulutukseen. Vaatimuksena on edelleen oppilaan ylettyminen tarvittaviin hallintalaitteisiin. Muutos tulee voimaan vuoden 2026 aikana.
 
Japanin suurempien lentoyhtiöiden palveluksessa on The Asahi Shimbunin mukaan 7270 lentäjää, joista vain 142 olisi naisia eli alle 1,9 prosenttia kokonaismäärästä.
 
ANA_tailsAasian ja Tyynenmeren alueella vastaava luku on 6,1 prosenttia ja maailmanlaajuinen keskiarvokin on 4,7 prosenttia. Japanissa pyritään nostamaan naislentäjien määrä kymmeneen prosenttin seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Japanin valtiollisen siviili-ilmailukoulutuksen aloitti vuonna 2024 108 oppilasta, joista vain kuusi oli naisia. Syyksi on arvioitu tiukkaa pituusrajaa, joka ollaan nyt siis poistamassa. Samassa yhteydessä uudistetaan haastatteluja ja otetaan käyttöön erityiset kiintiöpaikata kuten joillakin tieteen- ja tekniikan alan korkeakoulussa Japanissa.

Mekaanikkojen osalta kansallisen pätevyyden osoittamisen aikarajaa nostetaan kahdesta vuodesta viiteen vuoteen. Työryhmän mukaan tämä mahdollistaa aiempaa paremmin naisten mahdolliset äitiys- ja hoitovapaat. MH